ADMINISTRAŢIA FALCĂ SE DĂ DE GOL. CUM A PIERDUT MILIOANELE PENTRU CET

by Cosmin Mihuta

Dacă până în noiembrie 2015 primarul Gheorghe Falcă dădea vina pe Guvernul Ponta pentru nereușitele sale, iată că Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș ne arată că, de fapt, administrația Aradului este una incompetentă, incapabilă să ducă la capăt un proiect european. Este vorba despre proiectul „Centrală de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură” la S.C. CET ARAD S.A., proiect care a fost respins de Ministerul Energiei si Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, la începutul acestui an. Practic, prin respingerea Dosarului Cererii de Finanţare nr. 6838/28.12.2015 depus de către SC CET Arad SA, Aradul a pierdut 12,5 milioane de euro, din cauza administraţiei Falcă.

Administraţie care, abia acum recunoaşte că s-au pierdut aceşti bani, şi s-a gândit să abroge Hotărârea nr. 402/2015 a Consiliului Local al Municipiului Arad, prin care se aproba acest proiect. Mai mult, în proiectul de hotărâre scrie negru pe alb ceea ce sindicaliştii de la CET susţin de luni bune, iar Gheorghe Falcă spune că nu e adevărat: faptul că finanţarea s-a pierdut din cauza Primăriei Arad, care a alungat toţi investitorii interesaţi de CET.

Dar haideţi să citim din expunerea de motive a hotărârii de abrogare, care va intra joi pe ordinea de zi a CLM şi să vedem care sunt motivele pentru care s-a pierdut proiectul: „Faptul că urmare a derulării de către SC CET Arad SA a procedurii de atribuire a contractului de lucrări prin asociere în participaţiune cu un investitor privat, în baza prevederilor OUG nr. 34/2006, pentru realizarea investiţiei Turbină de gaze de 40MWe, Cazan recuperator şi Acumulator de căldură” (TG/KR 40 MWe + AKU), nu a fost desemnat niciun câştigător; Termenul limită de solicitare a finanţării nerambursabile a fost până la sfârşitul anului 2015; Răspunsul Ministerului Energiei şi Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri nr. 100329/26.01.2016, privind respingerea Dosarului Cererii de Finanţare nr. 6838/28.12.2015 depus de către SC CET Arad SA, în scopul finanţării investiţiei cuprinse în PNI “Centrala de cogenerare cu turbina pe gaze si recuperare de caldura”.

Iată că în ceasul al 12-lea iese la iveală minciuna gogonată cu care arădenii au fost prostiţi luni de zile: nu Guvernul a fost de vină pentru eşecul acestui proiect, ci administraţia locală, Primăria Arad, condusă de Marele Vizionar Gheorghe Falcă, aşa cum susţineau şi sindicaliştii. Probabil că Gheorghe Falcă n-a dorit ca la CET să intre în parteneriat un investitor privat, cum prevede legea, din cauza numărului mare de pedelişti care taie frunze la câini pe bani grei. Un management eficient ar fi însemnat concedierea acestor căpuşe portocalii. Motiv pentru care, probabil, s-a ales pierderea proiectului, decât sacrificarea clientelei. Într-adevăr, arădenii se simt respectaţi, mai ales în problema CET.

Facebook Comments