Ungurasul (Marrubium vulgare) este o planta ierboasa care seamana intr-o oare-care masura cu urzica-moarta.
Tulpina este dreapta cu patru muchii, goala in interior, paroasa. Frunzele albicioase, dispuse doua cate doua, de o parte si de alta – au margini neregulate si peri rari. Florile, spre deosebire de urzica-moarta, sunt mai mici. In scop medicinal se recolteaza partea aeriana (Herba Marubii) in timpul infloririi, ince-pand din luna iunie.
Substante active
Planta contine principii amare (marubina), saponine, taninuri, acid cafeic si clorogenic, mucilagii, saruri minerale, in special saruri de potasiu.
Actiune, proprietati
Datorita prezentei in cantitate mare a potasiului, precum si a colinei, extractele de unguras au efecte benefice in tulburarile de ritm cardiac. Ungurasul are actiune stomahica, antitermica, expec-toranta, colagoga.
Indicatii terapeutice
Preparatele din unguras sunt utilizate pentru stimularea digestiei, pentru cresterea poftei de mancare, pentru combaterea diareei, pentru combaterea febrei, in infectiile respiratorii pentru eliminarea expectoratiei.
Preparare si administrare
Infuzia se prepara din 2 linguri de planta la 1 cana cu apa. Se administreaza cate 1 lingura inainte de mesele principale. Se prepara in fiecare zi si se administreaza numai proaspata.
Infuzia diluata se prepara din 1 lingurita de planta uscata, la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Intra in compozitia ceaiului antiastmatic.
Sanatate: sanatate.bzi.ro