Bogate in fibre si minerale, grasimi sanatoase, proteine si antioxidanti, semintele pot fi adaugate usor intr-o dieta sanatoasa. Putem alege intre multe varietati de seminte comestibile care adauga felurilor de mancare savoare, plus ca si tin de foame.
Semintele de chia sunt ultima moda in supermarketuri, fiind prezente atat in batoanele energizante, cat si in cereale si bauturi. Acest tip de seminte provine din Mexic – se mai numeste si salvie spaniola – si sunt pline de acizi grasi omega 3, carbohidrati, proteine, fibre, antioxidanti si calciu. Sunt fie de culoare alba, fie neagra si sunt utilizate inca de pe vremea aztecilor ca energizant. Pentru ca au o arama discreta semintele pot fi adaugate in salate, supe, fresh-uri, iaurturi, orez, cereale. Inmuiate in apa si tinute peste noapte la frigider devin un soi de pasta care tine de foame, potrivit adevarul.ro.
Semintele de dovleac sunt folosite din vechime in medicina traditionala pentru proprietatile lor curative in multe tari precum India sau Mexic. Acest tip de seminte ajuta la pastrarea sanatatii prostatei , prin intermediul fitosterolilor continuti, are proprietati antiinflamatorii si scade colesterolul rau. Usor dulcege si cu o textura elastica, semintele de dovleac sunt mai sarace in grasimi decat celelalte tipuri de seminte si contin totodata minerale esentiale precum fierul, magneziul sau potasiul. Ot fi consumate atat ca atare pe post de gustare, dar pot fi adaugate si in salate sau cerealele favorite.
Semintele de susan sunt foarte populare in bucataria asiatica. Sunt bogate in calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B si fibre. Un studiu recent facut pe animale a aratat ca semintele de susan diminueaza inflamatiile si ajuta la sanatatea creierului. Pot fi conumate atat presarate deasupra felurilor de mancare (salate, paste, fripturi), cat si incorporate in paine, biscuiti sau maioneza.
Semintele de in erau cultivate inca din anii 3000 inaintea erei noastre in Babilon pentru proprietatile lor medicinale. Bogate in acizi grasi omega 3, fibre si lignani (fitoestrogeni cu proprietati anticancerigene si antiinflamatorii) semintele de in topesc grasimile de pe burta, protejeaza inima si combat diabetul. Pot fi consumate macinate si adaugate in fresh-uri , supe, sosuri , tocanite sau iaurturi.
Semintele de floarea-soarelui sunt preferate pentru beneficiile lor nutritionale. Mici si tari, semintele de floarea-soarelui sunt excelente surse de proteine, fier, acid folic, zinc, fibre si vitamina E. De altfel, acest tip de seminte este cel mai bogat in vitamina E, vitamina care incetineste imbatranirea, imbunatatesc imunitatea si previne bolile cardiovasculare. In plus, contin de patru ori mai multi antioxidanti decat afinele, nucile si alunele. Pot fi conusmate ca adaos la salate, feluri de mancare -pentru a le face mai crocante- chifle, briose.
Sursa: sănătate.bzi.ro