Este bine ca angajaţii să bârfească despre viaţa amoroasă sau despre planurile de week-end, dar nu despre şefi şi muncă.
Cecretătorii de la Universitatea Salford, din Mare Britanie, au chestionat mai mult de 350 de angajaţi cu privire la cât de mult bârfesc aceştia la locul de muncă şi temele lor de discuţie.
Bărbaţii şi femeile, care au venit de la 26 de companii diferite, au răspuns la o serie de întrebări cu privire la colegii lor de birou. Răspunsurile lor au fost folosite pentru a determina cât de cinici sunt cu privire la locurile lor de muncă.
Acest lucru este important deoarece angajaţii plictisiţi de muncă tind să fie mai puţin productivi.
Cercetătorul Kirk Chang, profesor şi expert în resurse umane, a declarat: „Cinismul descrie atitudine negativă a angajaţilor cu privire la managerii şi şefii acestora. Angajaţii cinici consideră că managerii lor nu sunt integri şi profită de timpul şi efortul lor”, explică Kirk Chang.
Potrivit profesorului Chang, tot mai multe dovezi arată că cinismul a devenit una dintre cele mai mari provocări pentru succesul afacerii, productivitatea şi managementul angajaţilor.
Când angajaţii îşi bârfesc şeful sau colegii, ei ajung să fie demotivaţi. Rezultatele studiului au arătat că angajaţii sunt predispuşi să-şi bârfească colegii decât viaţa lor socială.
Profesorul Chang, care a realizat cercetări împreună cu colegii din Taiwan, a declarat: „Practic, toţi lucrătorii se angajează la o bârfă la un moment dat, dar în mod surprinzător, aceştia nu au fost subiectul multor studii. S-ar putea crede că bârfele despre lucruri care nu au nici o legătură cu job-ul ar afecta productivitatea, dar am constatat opusul. Bârfele despre problemele legate de locul de muncă, au cel mai mare impact”, a declarat profesorul.
Studiile au găsit răspuns şi la întrebarea de ce oamenii se simt mai bine după ce bârfesc. A fost demonstrat că ascultarea unor lucruri interesante afectează aceeaşi parte a creierului pe care o afectează şi cocaina.
Sursa:descopera.ro
Facebook Comments