Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneana, fiind utilizata nu doar in gastronomie, ci si in scopuri medicinale datorita proprietatilor curative extrem de variate. Beneficiile nutritionale ale acesteia se mentin atat in stare naturala, cat si in cazul in care planta este gatita la aburi.
Actiunea terapeutica a anghinarei se datoreaza in special continutului ridicat decinarina, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic si de protectie impotriva substantelor nocive din organism. De aceea, specialistii recomanda utilizarea anghinarei pentru reducerea colesterolului, in problemele digestive, detoxifierea si stimularea ficatului.
Deoarece exista doua tipuri de colesterol, HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau), este important de stiut ca nivelul ridicat al colesterolului LDL produce ingrosari si chiar blocari ale arterelor, putand fi cauza unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral. In schimb, colesterolul benefic HDL contine antioxidanti, proteine si un nivel scazut de lipide, avand efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Efecte benefice ale consumului de anghinare
Astfel, planta de anghinare actioneaza intr-un mod complex asupra organismului, determinand scaderea nivelului de colesterol LDL si simultan stimuland colesterolul HDL datorita continutului bogat in nutrienti si a proprietatilor variate ale acestora. Iata cateva efecte benefice pe care le are consumul de anghinare asupra sanatatii:
Anghinarea ajuta la imbunatatirea functionarii bilei
Dischinezia biliara sau ” bila lenesa” este cel mai adesea determinata de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi sau foarte condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activitatilor fizice. Pulpa de anghinare are un continut ridicat de
antioxidanti din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de functionare a bilei.
Stabilizeaza nivelul glicemic
Anghinarea asigura aproximativ un sfert din doza zilnica recomandata de fibre ce regleaza indexul glicemic din sange, normalizeaza metabolismul si ajuta la controlarea apetitului.
Reduce nivelul de colesterol
Nivelul ridicat de cianina din compozitia anghinarei asigura un nivel scazut al colesterolului LDL prin stimularea eliminarii grasimilor si mai mult decat atat, ajuta la mentinerea unei valori constante a colesterolului benefic. Datorita actiunii intensive a anghinarei asupra grasimilor din organism, aceasta planta determina si buna functionare a sistemului cardiovascular, care este in corelatie directa cu nivelul grasimilor din sange.
Actiune puternic antioxidanta
Anghinarea se afla printre plantele cu cea mai bogata compozitie in antioxidanti, clasandu-se pe locul 7 dintr-o serie de peste 1000 de alimente cu rol in detoxifierea organismului. Astfel, aceasta asigura protectia impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi si a depunerilor de grasime la nivelul vaselor de sange, previne imbatranirea celulelor, scade riscul instalarii obezitatii si stimuleaza imunitatea.
Reduce tensiunea arteriala
Un alt nutrient important continut de anghinare este potasiul, unul dintre mineralele cu beneficii vitale asupra sistemului cardiovascular si secretiei optime a bilei.
Sursa: sanatate.bzi.ro