Membrii Comisiilor juridică și pentru drepturile omului din Camera Deputaților au dat marți, în ședință comună, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, adoptând și un amendament care vizează aplicarea unor sancțiuni contravenționale pentru cei care discriminează persoane fizice între 1.000 și 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale între 2.000 lei și 100.000 de lei.
Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaților PSD, fără susținerea UDMR și PNL.
Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Liviu Dragnea, inițiator al proiectului de lege, care a invocat OUG 137/2000, republicată în 2014, potrivit căreia constituie contravenție, „dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.
Se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate, prevede modificarea adoptată de cele două comisii.
În forma adoptată de Senat, amenda pentru discriminarea unui grup social se încadra între 2.000 lei și 60.000 lei.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că această propunere legislativă este o reglementare excesivă.
„Există prevederi în vigoare, mai ales în Codul civil, care dau posibilitatea mai ales celui care se consideră lezat în demnitate să genereze o acțiune la o instanță competentă. Nu era necesară o astfel de suprareglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată o reglementare a cenzurii pe facebook, de asemenea un pumn în gură dat ziariștilor din România. Dacă PSD își asumă o astfel de reglementare, este dreptul acestui partid și să-și asume toate consecințele de rigoare”, a precizat Andronache.
Propunerea legislativă are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferențele de grup. Sunt vizate trei domenii prin care pot fi promovate aceste mecanisme — educația, mass-media și activitatea funcționarilor din administrația publică centrală și locală.
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.
Sursa: agerpres.ro