Se intampla de multe ori ca, pe langa tratamentul prescris de medic, sa iei si suplimente naturale sau sa bei ceaiuri. Insa plantele nu sunt remedii lipsite de pericole si nu ar trebui sa le folosesti fara acordul medicului. Uite ce plante si medicamente sa nu asociezi niciodata.
Ginkgo biloba sau ghimbir si anticoagulante
Anumite plante inhiba actiunea anticoagulantelor, iar altele o activeaza. Mai multe studii au demonstrat ca extractele de gingko biloba interactioneaza cu anticoagulantele prescrise, de exemplu, in caz de insuficienta cardiaca sau tromboza si maresc riscul de hemoragie.
Cercetatorii de la Universitatea din Cologne au demonstrat ca ginkgo interactioneaza cu ibuprofenul. Iar Universitatea Chinezeasca din Hong Kong a demonstrat, in 2003, ca ginkgo reduce efectele omeprazolului, medicament prescris pentru tratarea ulcerelor gastrice si duodenale.
Medicamentul antiinflamator Vidal, luat in combinate cu anticoagulante, suplimente alimentare sau produse pe baza de plante, mareste riscul sangerarilor. Plantele in cauza sunt ginkgo, curcuma si ghimbirul.
Alte plante, cum ar fi sunatoarea, reduc efectul anticoagulantelor si poate aprea riscul de tromboza.
Paducel si antihipertensoare
American Heart Association a facut in 2005 un mic control in dulapul cu ceaiuri al bolnavilor de inima si a emis trei avertismente.
Lemnul dulce este interzis, pentru ca afecteaza presiunea sanguina si antreneaza o retentie de apa.
Sunatoarea scade concentratiile de digoxina sau de wafarina, molecule anticoagulante prescrise in cazul tulburarilor de ritm cardiac.
Paducelul contine flavonoide care ajuta la reglarea ritmului cardiac si imbunatatesc oxigenarea. El poate fi luat in acelasi timp cu tratamentul clasic pentru tensiune, dar numai cu acordul medicului.
Trebuie insa sa ai grija. Daca ai un tratament de tensiune prescris de medic si iei si remedii naturale sau bei ceaiuri, risti sa iti scada tensiunea prea mult. Ai grija, paducelul se gaseste si in multe remedii naturale pentru insomnie si stres.
Drojdie de orez rosu si medicamente pentru colesterol
Vanduta ca supliment alimentar anticolesterol, drojdia de orez rosu contine lovastatina, ale carei caracteristici chimice sunt identice cu ale statinelor. Si aici este problema, pentru ca are aceleasi efecte indezirabile.
Agentia Nationala de securitate a medicamentelor si a produselor pentru sanatate din Franta a emis o atentionare in 2013 pentru a nu consuma produse pe baza de drojdie de orez rosu daca faci deja un tratament cu statine. Asta pentru ca exista riscul unei supradozari. Daca ai intrerupt tratamentul cu statine din cauza efectelor indezirabile, nu lua in continuare drojdie de orez rosu.
De asemenea, statinele nu trebuie luate in acelasi timp cu medicamentele din familia fibratelor, si ele recomandate pentru colesterol.
Ginseng si medicamente pentru diabet
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca radacina de eleuterococ este un tonic ce mareste capacitatea psihica si mentala in caz de oboseala cauzata de convalescenta. Insa aceasta planta face parte din familia ginsengului, care scade nivelul zaharului din sange.
Nu este recomandat sa iei eleuterococ sau alta planta din familia ginsengului daca ai diabet, caci exista riscul aparitiei hipoglicemiei.
Anticonceptionale si sunatoare
Sunatoarea are dovedite proprietati antidepresive. Este un remediu natural bun ca sa indepartezi usor depresia. Din pacate, sunatoarea anuleaza efectul pilulelor anticonceptionale.
Un studiu american publicat in revista Contraception a aratat ca femeile care au folosit sunatoare in timp ce luau anticonceptionale au avut sangerari, ovulatie si o pilozitate ridicata.
De asemenea, sunatoarea nu trebuie luata in combinatie cu medicamente antivirale si medicamente care se iau in caz de transplant de organe, carora le diminueaza concentratia.
Sursa: feunza-verde.ro