Primim pe adresa redacţie un fel de criză de nervi scrisă, că drept la replică nu-i putem spune, din partea cetăţeanului disperat Adrian Ţolea, care vremelnic ocupă funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad. În afară de faptul că recunoaşte ceea ce am dezvăluit noi despre o anonimă fabricată în birourile CJA şi pe care a transformat-o în plângere penală, în speranţa că va obține schimbarea Companiei de Apă, sărmanul Adrian Țolea vine cu tot felul de amenințări și acuze, care mai de care mai fanteziste, așa cum bine îi șade unui politician deranjat de presă. Ne dă și pe noi, ziariștii, pe mâna DNA, că ne-am permis să scriem ceea ce nu-i convine. De abia așteptăm să ne cheme DNA să probăm traficul de influență pe care l-a făcut interimarul Țolea în cazul Companiei de Apă. Îl rugăm chiar să sesizeze cât mai repede organele, pentru ca acestea să-și facă datoria. Până atunci, îi publicăm integral criza de nervi intitulată drept la replică și-l asigurăm că nu ne sperie amenințările unui politician la final de carieră. Nu ne-am speriat de marele Falcă, n-o să ne fie frică de politicuți de la echipa de juniori a PNL.
„Către Portalul „Live Arad”
În atenţia domnului editor/redactor Cosmin Mihuţa
Având în vedere acuzele pe care portalul dumneavoastră mi le-a adus în articolul „Ultima găselniţă a bietului Ţolea: anonimă redactată în birourile CJA împotriva Companiei de Apă”, vă solicit (în baza Deciziei nr. 114/14.10.2002 privind dreptul la replică şi rectificare, al cărei text a fost publicat în Monitorul Oficial cu nr. 773/24.10.2002) să publicaţi acest material în întregime pe acelaşi portal online.
Am primit o scrisoare, înregistrată la Consiliul Judeţean, în care mi se aduceau la cunoştinţă unele posibile nereguli în activitatea Companiei de Apă. Deoarece, la momentul înregistrării scrisorii la Registratură, aceasta a devenit un act oficial, a trebuit să-i dau curs şi, dată fiind gravitatea informaţiilor, să o înaintez organelor abilitate. Personal, nu sunt nici organ de anchetă, nici detectiv particular, ca să descopăr autorul (sau autorii) respectivei scrisori. Dar, constat din articolul menţionat, că autorul (sau autorii) articolului cunosc sursa anonimei, cât şi locul/locurile unde aceasta a fost concepută – citez din articol: „O scrisoare anonimă redactată în birourile Consiliului Judeţean Arad, de către un şef nou şi o fostă angajată a Companiei de Apă…”. Ca atare, pentru a ajuta organele de anchetă, voi trimite şi acest articol, în speranţa că autorul (sau autorii) articolului se vor dovedi martori utili şi oneşti şi că vor ajuta organele de anchetă.
Sunt acuzat de şantaj – „Aşa că grupul din jurul lui Ţolea au găsit o nouă metodă de a ataca (chiar şantaja, spunem noi), conducerea Companiei de Apă şi membrii AGA” – faptă care de asemenea va trebui probată, nu doar declarativ, de către cei care au lansat această acuză. Trec peste abuzarea limbii române – „…grupul din jurul lui Ţolea au găsit…”, în fapt un dezacord flagrant între subiect şi predicat – dar acuzaţia de şantaj rămâne şi cineva trebuie să răspundă!
Sunt acuzat de trafic de influenţă, fără a se specifica în ce mod, asupra cui am exercitat acest presupus trafic de influenţă, în fapt o nouă manipulare grosolană. Ceea ce înseamnă o nouă denigrare, pentru care cineva de asemenea trebuie să răspundă!
Se spune de hotărâri ilegale, de vot multiplu, de fals în acte publice şi de alte ilegalităţi – acuze grele, din nou neadevărate, şi care de asemenea vor trebui probate. „De exemplu, intervenţiile pentru a nu se ataca hotărârea ilegală privind Compania de Apă, pentru a se închide ochii la votul multiplu din CJA, cu privire la acest proiect, aşa cum rezultă din stenograma şedinţei, pentru a se închide ochii la modificarea hotărârii, fără a se fi adus amendamente în şedinţă (ceea ce constituie fals în acte publice, care chiar e de domeniul procurorilor) sau la alte ilegalităţi săvârşite în dorinţa de a se pune mâna pe milioanele de euro care vor veni pe POS Mediu 2”. Pentru toate aceste afirmaţii, cineva trebuie să răspundă!
Sunt acuzat şi de anumite relaţii cu persoane din instituţii ale statului – „Că doar el e cu procurorii şi cu SRI (ceea ce n-ar fi rău, dar ne îndoim), după cum spun sursele noastre că îi sperie pe angajaţi” – ceea ce e din nou neadevărat, dar aruncă şi o lumină proastă asupra credibilităţii organelor de anchetă. Şi pentru această afirmaţie cineva trebuie să-şi asume răspunderea!
Se mai spune despre o viitoare campanie de presă, dar oare acest articol nu face parte, de fapt, dintr-o campanie de presă? Coincidenţa face ca ziaristul perceput public ca deţinător al site-ului www.livearad.ro să fie o persoană apropiată directorului general al Companiei de Apă. Şi tot eu sunt acuzat că sunt cu unii şi cu alţii?
Caracterul calomniator şi rău intenţionat al articolului este dat de însăşi «anonimatul» său: nu este semnat de nimeni! Doar cuvinte frumos ambalate – „ne anunţa”, „spunem noi”, „ne îndoim”, „sursele noastre”, „vom vedea” – care repetă un plural nedefinit. Din acest motiv am insistat asupra expresiei «Cineva trebuie să răspundă».
Concluzia este că sunt acuzat de răspândirea unei scrisori anonime tocmai printr-un articol anonim şi de jocuri de culise (inclusiv) împotriva unui om, directorul Companiei de Apă, prieten apropiat cu cel care conduce site-ul www.livearad.ro. Unde sunt jocurile de culise, cine orchestrează o campanie de presă pentru interese personale şi de grup, cine se ascunde în umbra anonimatului? Răspunsul nu poate fi decât unul. Dumneavoastră, cei de la www.livearad.ro, care, ca să mă exprim metaforic, vorbiţi de funie în propria dumneavoastră casă.
P.S. Toate expresiile încadrate de ghilimele şi scrise cu litere cursive (italic) au fost extrase din text şi le-am păstrat contextul dat de autor/autori.
26.01.2016 Adrian Ţolea
preşedinte interimar
al Consiliului Judeţean Arad“
P.S.: Domnul Țolea nu a reușit să citească articolul nostru până la final, altfel ar fi observat autorul. Ar fi culmea să fugim de răspundere, când noi cerem DNA să intervină în traficul de influență de la CJA. Iar mâine, vom veni cu dovezi despre falsul în actele publice ale Consiliului Județean Arad, ca să aibă domnul Țolea ce trimite la DNA.
P.S. 2: Nu putem să nu observăm izbitoarea asemănare dintre replica domului Țolea și anonima despre Compania de Apă. Să fie devină același calculator ?