In plina iarna, aradenii sunt in pericol de a ramane fara apa calda si caldura, scriu cei de la ancheteonline.ro, intr-un nou articol despre situatia dezastruoasa a centralei aradene. Cauza: incompetenta primariei condusa de liberalul Gheorghe Falca, spunt tot cei de la ancheteonline.ro. Daca pana pe 5 ianuarie 2016, CET Arad nu-si plateste datoriile (3 milioane lei), Compania de Apa va sista alimentarea populatiei cu resursa necesara pentru agentul termic. Motivul: Falca refuza sa asigura de la bugetul local sursele financiare necesare pentru a acoperi creanta acumulata de ani de zile de CET Arad, societate aflata in subordinea in primariei, scrie aceeaşi sursă.
Edilul, in razboi cu Guvernul Ponta, apoi cu Guvernul Ciolos, arunca vina situatiei catastrofale din urbea de pe Mures, in curtea Executivului. Cele doua Cabinete i-au explicat clar lui Falca faptul ca orice finantare de la bugetul national a gaurii negre de la CET Arad inseamna ajutor de stat. Acest lucru i-a fost relatat lui Falca, ( potrivit unor surse locale), zilele trecute chiar de vicepremierul Vasile Dancu, in urma unei intalniri facilitate de deputatul Dorel Caprar si senatorul Mihai Fifor.
In loc sa inteleaga situatia, primarul Gheorghe Falca a intrat in conflict si cu Compania de Apa, care doreste sa-si recupereze banii. Potrivit presei locale, edilul incearca sa schimbe actuala conducere a companiei, pentru a-si pune oameni fideli.
Orasul Arad se confrunta cu aceasta problema de ani de zile, fapt rezultat intr-o analiza intocmita de conducerea CET in anul 2009, cand se punea in discutie divizarea companiei. Pe atunci, tot Gheorghe Falca era primar! “In momentul de fata, CET Arad se confrunta cu o situatie dificila, am putea spune critica, ce poate duce la neasigurarea cu caldura a municipiului Arad in iarna anului 2009-2010 sau chiar oprirea CET in aceasta vara in iulie sau cel mai mult in august. O alta consecinta va fi neonorarea contractelor de energie electrica care, conform reglementarriloe ANRE, vor atrage penalizari substantiale si chiar pierderea licentelor pentru energie electrica”, se spune in raportul CET Arad. Astfel, putem spune ca populatia urbei traieste un sentiment de “deja-vu”, situatia din 2009 perpetuandu-se ani de zile, pana in 2015. Primarul Falca a fost incapatibil sa rezolve problemele de la CET timp de 6 ani.
In raportul pe 2009 se precizeaza ca “problemele cu care se confrunta societatea provin in principal de la acumularea de datorii. Din acel an nu a mai fost aprobata nicio majorare semnificativa a pretului de productie al energiei termice si electrice, desi in perioada 2006-2008 au avut loc majorari repetate si semnificative ale pretului combustibililor ( gaze naturale si carbune). De asemenea in martie 2007 a avut loc o majorare salariala importanta, pe care societatea a fost obligata, prin sentinta judecatoreasca, sa o realizeze”.
De asemenea, conducerea CET sustinea atunci ca “in momentul de fata, cu agregatele si tehnologia de care dispune, pe perioada de vara, CET Arad functioneaza cu o pierdere semnificativa, indiferent cu care centrala, cu care agregat sau cu ce fel de combustibil functioneaza(…) Pierderea estimata pe o luna de vara este de 5 milioane lei, datoriile existente in acest moment sunt de circa 40 milioane lei (n.r. in 2015 acestea se cifreaza la 80 milioane lei!) si nu se poate lua un imprumut sau deschide o linie de credit din cauza existentei popririi pe conturi. Mai mult, dupa 6 luni de poprire, care se vor implini la sfarsitul lunii mai, nici salariile nu vor mai putea fi platite prin banca”.
Interesant este faptul ca situatia CET Arad din 2009 seamana inzbitor cu cea din 2015. Nimic nu a facut primarul Falca pentru a salva cea mai importanta companie locala pentru populatia aradeana!
Descrierea dezastrului de la CET din 2009, continua, in raportul intocmit in acel an: “Efectele celor mentionate mai sus conduc la urmatoarea situatie in care se afla societatea: Nu este incheiat nici la aceasta ora actul aditional pentru livrarea de carbune pentru iarna 2009-2010. Contractul cu SNLO este incheiat pana in 2010, dar stabilirea exacta a cantitatilor si preturilor se face prin act aditional negociat anual. Lipsa graficului de livrare de carbune din actul aditional face imposibila achizitia publica a serviciului de transport carbune; (…) Programul de restructurare al societatii este pus in pericol atat de lipsa mijloacelor financiare cat si de faptul ca managementul se concentreaza pe problemele de asigurare a activitatii zilnice, care sunt deosebit de dificile; (…) Datoriile acumulate la furnizorii de produse si servicii face ca majorarea sa nu mai livreze produse sau sa presteze servicii decat cu plata in avans sau livrare. Incheierea de contracte pe anul 2009 cu acestia a fost oprita din cauza faptului ca CET Arad nu poate sa precizeze termenele de plata. Termenul de plata afecteaza semnificativ preturile daca termenele de plata sunt lungi ( de exemplu 90 sau 120 zile). Astfel pot apare penalitati de intarziere si chiar actiuni de executare silita, dupa cum s-a si intamplat. In momentul de fata aprovizionarea cu produse si servicii este mult ingreunata. Pentru fiecare livrare se fac mai multe schimburi de adrese, furnizorii solicitand tot mai multe garantii, iar unii dintre ei conditioneaza livrarea de plata. Din pacate, acestia din urma sunt chiar furnizori de produse vitale si care sunt si unici furnizori. De exemplu, pentru tevi de cazan de supraincalzitor, SC Vulcan SA Bucuresti”.
Sursa: ancheteonline.ro