IATA DE CE NE SIMTIM OBOSITI TOT TIMPUL!

by Paula Craciun

Te simţi sleit de vlagă mereu? Specialiştii americani spun că există câteva motive care te fac sclavul lenevelii. Click! îţi spune care sunt acestea.

  • Nu faceţi destulă mişcare. Dacă nu vă mişcaţi, nu faceţi exerciţii fizice, starea de oboseală va fi mult mai mare. Un studiu realizat la Universitatea din Georgia, SUA, a arătat că persoanele care fac exerciţii 3 zile pe săptămână timp de 20 de minute se simt mai puţin obosite  şi sunt mai energice după 6 săptămâni. Exerciţiile fac ca inima şi plămânii să funcţioneze mai eficient, furnizând oxigen şi nutrienţi vitali corpului.
  • Nu dormiţi destul. Studii recente au arătat cât e de periculos pentru sănătate somnul cu întreruperi. Acesta poate fi cauzat de stres, dar şi de o prea mare stimulare a creierului înainte de culcare cu filme şi activităţi pe computer, tablete sau telefoane inteligente. Aceste aparate emit lumină albastră care afectează somnul, făcând creierul să producă hormoni de veghe atunci când nu este nevoie.
  • Prea multă cafea. Mulţi cred că substanţa de bază din cafea, cafeina, ne trezeşte şi ne energizează. Lucrurile stau exact pe dos. Cafeina ne face să ne simţim mai obosiţi după primele momente de falsă reconfortare. Doctorul Chidi Ngwaba, director al The Lifestyle Medicine Clinic din SUA, explică: “Acest lucru se întâmplă deoarece creierului nostru nu îi plac stimulentele. Cafeaua perturbă somnul, aşa că trebuie băută cu 6 ore înainte de somn”.
  • Lipsa de fier. Cifrele arată că o treime dintre femei prezintă lipsă de fier din cauza perioadelor de menstruaţii abundente. Unele au valori atât de scăzute ale fierului, încât sunt anemice. Dacă trageţi de pielea de sub ochi şi conturul de jos al ochiului e palid în loc de roz e un indiciu al anemiei. În acest caz, trebuie să mergeţi la medic ca să vă prescrie suplimente de fier sau consumaţi carne slabă.
  • Aveţi carenţe de vitamine B. Nutriţionistul Rob Hobson explică: “Toţi avem vieţi ocupate. Aşa că avem nevoie de suficiente calorii şi vitamine zilnic. Vitaminele B sunt esenţiale pentru a ne alimenta cu energie. Puteţi găsi grupul de vitamine B în orez brun, ovăz şi orz, dar şi în proteine cum ar fi uleiul de peşte şi carnea de curcan. Se pot lua suplimente de Vitamine Complex B de la farmacie, în caz de carenţe severe.
  • Sunteţi deshidrataţi. Pierzând 2% din cantitatea de apă din corp, vă treziţi sleiţi de energie. Şi adesea oamenii devin deshidrataţi, fiindcă, pe măsură ce îmbătrânesc, încep să-şi piardă reflexul de a bea apă. Lucrând într-un birou cu aer condiţionat, făcând drumuri lungi şi uitând să beţi apă vă treziţi obosiţi. Aşa apar durerile de cap, starea de istovire şi lipsa de concentrare. Beţi apă la fiecare două ore. Dacă aveţi urina de culoare închisă, e un semn că nu beţi apă destulă.
  • Nu mâncaţi destule proteine. Cosumând cu precădere fructe şi legume vă face să vă simţiţi bine la început. Proteinele sunt esenţiale pentru organism, se eliberează lent şi vă vor umple de energie pentru mai mult timp. Consumaţi minimum o mână de seminţe şi nuci pentru a evita oboseala. Surse bune de proteine sunt: carnea, peştele, tofu, fasolea, lintea, iaurtul.
  • Mâncaţi prea mult zahăr. Nutriţionista Linda Foster spune: “Ceea ce oamenii nu îşi dau seama este că pot deveni obosiţi de la alimentele dulci. Băuturile dulci energizante, biscuiţii, ciocolata şi fursecurile pot crea creşteri bruşte ale glicemiei, urmate de scăderi manifestate prin oboseală, iritabilitate şi somnolenţă. Evitaţi carbohidraţii răi cu pâine integrală, paste integrale, orez brun, care eliberează energia treptat nu brusc, precum pâinea albă, pastele obişnuite şi dulciurile.

Sursa: click.ro

Facebook Comments