Personalitățile diferite ale animalelor ar putea fi un factor cheie pentru supraviețuirea lor, în fața creșterii amenințării schimbărilor mediului din pădurile tropicale, potrivit unui studiu publicat marți în Australia și citat de EFE.
Studiul realizat de cercetători de la Universitatea James Cook a examinat pentru prima dată adaptarea acestor animale la schimbările medio-ambientale din pădurile tropicale.
„Mult timp s-a crezut că exemplarele tuturor speciilor acționează la fel, dar există diferențe semnificative la fiecare animal”, notează într-un comunicat cercetătoarea Tasmin Rymer de la Universitatea James Cook, care a participat la studiu.
Rymer a remarcat că se pot distinge în linii mari două grupuri: animalele îndrăznețe și dinamice care se aventurează să exploreze și să caute noi resurse, expunând-se mai mult prădătorilor; și un grup timid, mai reticent.
Personalitatea animalelor se definește în principal la vârsta adultă și poate fi considerată rezultatul concentrației hormonilor din sânge, deși deocamdată nu s-a stabilit care dintre aceștia ajută la o mai bună supraviețuire în pădurile amenințate.
„Complexitatea pădurilor tropicale sugerează faptul că exemplarele îndrăznețe ar putea supraviețui mai bine, deși nu este întotdeauna cazul”, notează Rymer, al cărei studiu remarcă de asemenea că și animalele timide pot avea un bun răspuns la schimbări, tocmai datorită firii lor reticente.
Sursa; agerpres.ro