Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad îşi deschide porţile joi, 9 iulie 2015. Ziua Porţilor Deschise la DGASPC Arad este marcată prin întâlnirea membrilor comunităţii cu asistenții sociali din cadrul instituției, specializaţi pe diferite segmente de activitate. Asistenţii sociali, psihologii și specialiștii din diverse servicii aflate în subordinea DGASPC vor fi la dispoziţia arădenilor și beneficiarilor sistemului de protecție a copilului și asistență socială, interesaţi să afle răspunsuri la diferite întrebări şi probleme ce țin de acest domeniu.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad demarează prima ediție a campaniei „Porți deschise”, acțiune prin care își propune să sensibilizeze opinia publică asupra problematicii cu care se confruntă.
DGASPC Arad lansează acest eveniment cu scopul de a-și promova, cu transparență, imaginea și activitățile, începând de la a face cunoscut opiniei publice talentele tinerilor și copiilor din centrele de plasament, preocupările persoanelor adulte aflate în grija instituției și continuând cu responsabilizarea părinților și a factorilor de decizie de la nivel local pentru rezolvarea cazurilor sociale la nivelul comunității; va promova adopția națională și va avea în vedere încheierea de parteneriate cu comunitățile locale și societatea civilă.
Cu ocazia Zilei Porților Deschise cei interesați pot afla la fața locului, vizitând sediul principal al DGASPC de pe strada 1 Decembrie 1918, dar și birourile și serviciile din sediul secundar, situat pe strada Iustin Marșieu (fostă Bușteni) informații utile despre cum funcționează serviciile specifice oferite de instituție către diferite categorii de copii și adulți aflați în dificultate.
DGASPC Arad are în grijă directă, monitorizează și gestionează, într-o formă sau alta, traiul a mii de beneficiari.
Aproximativ 209 adulți sunt găzduiți și îngrijiți, fiind vorba despre persoane cu handicap și care au nevoie de îngrijire specială, în cele 7 centre de tip rezidențial pentru îngrijire și asistență din întreg județul. Este vorba despre centrele din Păuliș, Vărădia de Mureș, Pecica, Cuveșdia și Petriș, iar în municipiu, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Tabacovici, locuința protejată Ceahlău.
Minorii de pe raza județului Arad, aflați în dificultate, beneficiază de diferite forme de protecție și servicii de zi și recuperare. Dintre aceștia circa 434 sunt copii asistați în diverse centre, cum sunt: centrul de primire a minorilor în regim de urgență, centre de plasament, case de tip familial, centru maternal. În evidențele DGASPC Arad figurează un număr de 130 de copii cu dizabilități, care beneficiază de servicii în cele 3 centre de terapie și recuperare, două în municipiul Arad și unul în orașul Lipova.
Alți 154 aflați în dificultate sunt plasați în asistență maternală, la cei 107 asistenți maternali din județul Arad.
În medie, zilnic, instituția DGASPC Arad este accesată de peste o sută de persoane doar pentru a afla informații preliminarii de la Biroul de Relații cu Publicul, precum și la Telefonul beneficiarului 0257-253721; prin Compartimentul comunicare, registratură, relaţii cu publicul şi evaluare iniţială, zilnic, sunt înregistrate, în medie, între 200 și 300 de noi intrări-ieșiri în registrul de evidență.