Asociația Produs de Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, vă invită la prima ediție a târgului producătorilor şi meşteşugarilor ardeleni organizat de cele două instituţii. În premieră la Arad, Târgul Produs de Cluj, Arad și Transilvania, îşi propune să promoveze producătorii locali, artele şi meşteşugurile tradiţionale specificeClujului, Aradului, dar şi din restul Transilvaniei.
Desfășurat pe durata a trei zile, în Piața Avram Iancu din Arad, Târgul Produs de Cluj, Arad și Transilvania va reuni producători de alimente din carne fabricate după reţete originale, lactate, dulcețuri și sucuri naturale, miere de albine, ulei presat la rece, produse de patiserie și ciocolată de casă. Alături de aceştia vor expune o serie de artizani care vor oferi vizitatorilor costume populare tradiționale din Transilvania, sculpturi în lemn și piatră, bijuterii hand made, produse pe bază de lavandă, săpunuri naturale, cosmetice bio, precum și obiecte realizate din sticlă, împletituri și articole de pielărie.
Cei care vor vizita târgul vor putea urmări spectacole de folclor susținute de îndrăgiţi artiști locali şi clujeni. Vor evolua Ansamblurile folclorice Valea Someșului și Fiii Cămărașului, din județul Cluj, dar și Păstrătorii tradiției din Pecica. Taraful Plaiuri Someșene va asigura acompaniamentul soliștilor Oana Moldovan, Alex Vaida, Ramona Neamț, Diana Roman, Cosmin Mocean, Crina Varga Haiduc, Mariana Morcan, Claudiu Moldovan, Florian Roșan, Grupul Izvoare, Maria Golban Șomlea, Aurel Șuteu, Ana Ilca Mureșan, Marius Ciprian Pop, Angela Rusu.
Pentru cei mici vor fi organizate momente speciale, respectiv un atelier de sculptură în fructe și legume, spectacol de păpuși, precum şi un parc de distracții.
Asociaţia Produs de Cluj a luat fiinţă la sfârşitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Judeţean Cluj, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Agro Transilvania. Scopul declarat al acestei organizaţii este sprijinirea micilor meseriaşi şi producători locali insuficient de puternici din punct de vedere economic pentru a se promova singuri. De la înființare și până în prezent au fost organizate 37 de târguri, în orașele județului, dar şi laBucureşti, Iaşi, Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, și peste hotare, la Zakopane, regiunea Malopolska din Polonia, la Târgul European de Produse Tradiționale, Londra, la târgul Internaţional de produse alimentare şi băuturi – IFE (International Food & drink Event Strasbourg, la a XXV-a Sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, dar și în Valea Timocului. În luna ianuarie a acestui an, Asociația a participat cu stand proproiu la Expoziția Internațională Grune Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin.
Pentru a promova valorile locale cât mai eficient, Asociația „Produs de Cluj” a participat cu stand propriu la evenimente expoziționale de anvergură cum ar fi Etno rustica, Agraria sau Indagra.