Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au depistat şi reţinut un bărbat, bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „accidentul”.
La data de 4 aprilie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi de către o femeie, de 55 de ani, despre faptul că a fost contactată telefonic de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat în mod fals ca fiind avocatul unei familii a căror copii ar fi fost accidentaţi în apropierea unei treceri de pietoni de către fiul său.
Totodată, femeia a sesizat că i-a fost solicitată suma de 2.000 de euro şi că la indicaţiile avocatului fictiv, urma să se întâlnească în zona centrală a municipiului cu un alt bărbat, care s-a prezentat a fi şoferul acestuia, pentru ai da banii.
În urma sesizării, poliţiştii au organizat operaţiunea de prindere flagrant, iar bărbatul a fost depistat şi reţinut în momentul în care urma să primească banii de la victimă, fiind identificat în persoana unui bărbat, de 21 de ani, din Călăraşi.
De asemenea, în urma extinderii cercetărilor s-a stabilit că, în aceeaşi zi, bărbatul, ar fi solicitat prin aceeaşi metodă şi a primit suma de 10.000 de lei de la o altă femeie, în vârstă de 59 de ani, bani care au fost recuperaţi şi predaţi victimei.
Cel în cauză a fost reţinut pe bază de ordonanţă şi a fost prezentat magistraţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad cu propunere de arestare preventivă, care au dispus înlocuirea măsurii reţinerii cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile
Poliţiştii vă recomandă să nu daţi curs solicitărilor primite prin telefon din partea unor persoane necunoscute;
În situaţia în care primiţi un apel telefonic prin care sunteţi anunţaţi că o rudă a fost implicată într-un accident, verificaţi informaţia apelând ruda despre care se spune care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia şi astfel să vă convingeţi dacă situaţia prezentată prin telefon se dovedeşte a fi reală sau nu
Poliţia Română vă recomandă să fiţi prudenţi în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs solicitării, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:
• depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv.
• înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale!