Vizita la stomatolog nu îți asigură doar o dantură sănătoasă, ci te poate ajuta să descoperi la timp boli grave. Vezi care sunt cele mai comune afecțiuni care pot fi diagnosticate de dentist.
Un studiu din 2014 a arătat că foarte mulți stomatologi și-au trimis pacienții la un control care să stabilească dacă suferă de diabet, după ce au constatat că aceștia aveau gingiile umflate. Potrivit specialiștilor, nivelul ridicat de zahăr din sânge afectează dinții unei persoane. În plus, diabetul usucă gura, cauzând apariția plăcii bacteriene și agravând problemele dentare. Dentiștii susțin că sunt două simptome care anunță diabetul: multiple abcese și respirația urât mirositoare.
Bolile de inimă
Dinții spun câte ceva și despre sănătatea inimii tale. Un studiu din 2007 a arătat că oamenii care suferă de paradontoză au un risc mai mare de a suferi de boli cardiace decât cei care au o igienă orală bună. În plus, dacă ai, deja, ambele afecțiuni, odată ce tratezi paradontoza, îmbunătățești și sănătatea inimii.
Demența
Cercetătorii britanici au constatat că pierderea dinților este asociată cu un declin al sănătății mentale. Descoperirile întăresc concluziile unui studiu din 2012, care a arătat că adulții care aveau o igienă orală precară aveau un risc cu 76% mai mare de a suferi de demență.
Osteoporoza
Osteoporoza nu cauzează apariția cariilor, dar dentistul poate spune dacă ai oasele slăbite doar privind structura gingiilor și a obrajilor. Dacă este sănătoasă și densă, înseamnă că și oasele tale sunt la fel.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian se vede cel mai bine în gură. Dacă o ai, smalțul dinților este serios afectat de acidul din stomac. Acest lucru se vede mai ales la dinții din față, care încep să se erodeze.
Sursa: unica.ro