FLORIN JIANU: ESTE ESENTIAL CA PE PIATA MUNCII SA FIE INTRODUSI CAT MAI MULTI TINERI

by Paula Craciun

Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, condus de ministrul delegat Florin Jianu, derulează schema de ajutor de minimis “Locuri de muncă subvenţionate” – program cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de circa 40 de milioane de euro.

Programul îşi propune să încadreze în muncă aproximativ 6.400 de tineri absolvenţi, promoţia 2014, atât cu studii medii, cât şi cu studii superioare, până acum fiind angajaţi prin acest proiect circa 1.200 de tineri.

Jianu a precizat că programul a pornit de la o idee comună a sa şi a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru a susţine tinerii absolvenţi, pe de o parte şi pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii, pe de altă parte.

El a explicat că, în general, întreprinzătorii se feresc să angajeze tineri absolvenţi şi cer experienţă pe care aceştia nu o au deoarece vin direct de pe băncile şcolii. De aceea, cei doi miniştri au gândit acest program, prin care orice nou absolvent care se angajează are salariul susţinut din fonduri europene, fie că este vorba despre absolvenţi de liceu (unde salariul net susţinut este de 900 lei pe lună, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni), fie că sunt absolvenţi de studii superioare (un de salariul net lunar este de 1.300 de lei, pentru acelaşi interval de timp). În perioada respectivă, acel absolvent devine productiv pentru compania care l-a angajat, fiind un câştig atât pentru firmă deoarece salariul este plătit din fonduri europene cât şi pentru tânărul absolvent, care capătă experienţă.

Ministrul Jianu a precizat că până acum au fost angajaţi prin acest proiect circa 1.200 de tineri absolvenţi în toată ţara fiind vorba despre o abordare unitară la nivel naţional şi de şanse egale pentru tinerii absolvenţi, indiferent din ce zonă ar proveni. « Important este ca, prin acest program, să creăm un precedent pentru fondurile din perioada 2014 – 2020, iar ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Fondurilor Europene acest tip de program va continua în anii viitori, ceea ce este un lucru îmbucurător. Este şi un semnal puternic pentru mediul de afaceri că are la dispoziţie încă un instrument de sprijin », a spus Jianu.

Ministrul a explicat că pentru un tânăr care doreşte să se înscrie în schema de ajutor de minimis paşii de urmat sunt extrem de simpli, iar posibilităţile sunt multiple. Astfel, orice tânăr absolvent poate intra pe site-ul imm.gov.ro şi vedea proiectul, se poate adresa oficiului teritorial la care este arondat, poate face o simplă aplicaţie online, îşi poate el găsi angajatorul sau poate accesa baza de date aflată pe imm.gov.ro pentru a-şi găsi un angajator potrivit. Paleta este extrem de largă, procedura este foarte simplă, iar formularele sunt şi ele extrem de simplu de completat. Procedura este similară şi pentru angajatori – firmele care doresc să se înscrie au doar obligativitatea ca locul de muncă creat prin acest program să fie menţinut pe o perioadă de timp similară celei pentru care a primit subvenţia, cu precizarea că este vorba despre locul de muncă, nu de persoana angajată. Dacă se întâmplă ca un tânăr absolvent să nu corespundă exigenţelor postului, el trebuie să fie înlocuit cu un alt absolvent din promoţia 2014, în aceleaşi condiţii.

Perioada de înscriere în program va fi prelungită cât va fi posibil prin POSDRU, adică până la finalul anului 2015, astfel încât acest concept să continue. În acest proiect vor intra şi absolvenţii de anul viitor şi chiar până în 2020 pentru că programul urmează să fie şi în următorul exerciţiu financiar 2014 – 2020.

Dintre cele 800 de locuri pentru fiecare regiune de dezvoltare, 300 sunt pentru studii medii, iar 500 pentru tineri absolvenţi de studii superioare. « Rezultatele de până acum arată că există o apetenţă pentru acest program, iar noi suntem optimişti că vor fi atinse obiectivele urmărite. Însă, chiar şi dacă nu se va ajunge la numărul maxim, important este că se va crea o obişnuinţă atât a întreprinzătorului, cât şi a absolventului să caute şi să utillizeze astfel de instrumente », a mai declarat ministrul.

El consideră că acest program va avea ca efect scăderea şomajului în rândul tinerilor, alături de celelalte programe derulate de minister. “Noi mai avem şi alte programe puse la dispoziţia întreprinzătorilor, cum ar fi programul SRL–D (debutant) care a creat, până acum, 16.669 de companii şi aproximativ 30.000 de locuri de muncă. Un alt program foarte interesant pe care l-am lansat şi care e legat de locurile de muncă subvenţionate este România Start-Up, un program de 150 de milioane de euro, care susţine tinerii din faza de educaţie, tinerii din liceu şi merge spre faza de finanţare a afacerilor acestora (este vorba despre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, dar şi peste 25 de ani), antreprenoriatul fiind printre ceea ce la nivel european şi tehnic poartă numele de măsuri active de ocupare”, a explicat Florin Jianu.

Ministrul Florin Jianu consideră că aste esenţial ca pe piaţa muncii să fie introduşi cât mai mulţi tineri, deoarece ei vin cu un nou tip de pregătire, în care instrumentele IT şi inovarea sunt pe primele locuri. În plus, el crede că tinerii vin cu un alt tip de energie într-o companie, care poate fi benefică întregii firme. De regulă, tinerii aduc plusvaloare, ei fiind conectaţi la tot ceea ce se întâmplă în mediul online, ori în zonele tehnice. « Acestea cred că sunt atu-urile tinerilor. O economie care absoarbe cât mai mulţi tineri este o economie modernă, adecvată zilelor noastre”, apreciază Jianu.

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments