In fiecare an, la data de 15 noiembrie intram in Postul inchinat Nasterii Domnului, iar prima sarbatoare ce pica in aceasta perioada (15 noiembrie-25 decembrie) este Intrarea in biserica a Maicii Domnului, zi in care avem si prima dezlegare la peste, pentru ca duritatea postului sa nu umbreasca bucuria sarbatorii.
De ce intrarea in biserica? Dupa cum bine stim Maica Domnului este rodul rugaciunii, intrucat Sfintii Ioachim si Ana nu puteau avea copii. Contrar zilelor noastre cand nasterile de copii nu mai sunt atat de numeroase devenind oarecum o normalitate a vremurilor, in vechime cei care nu aveau copii erau considerati a fi “batuti de Dumnezeu” si de multe ori chiar marginalizati in societate. Asadar ei au inceput a se ruga Lui Dumnezeu pentru a le indeplini aceasta dorinta arzatoare, promitand ca daca vor avea un copil il vor inchina Lui. Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si le-a daruit un copil, pe Fecioara Maria, insa, din nou contrar vremurilor actuale cand adeseori oamenii uita sa isi arate recunostinta dupa ce au primit ajutorul fie de la Dumnezeu, fie de la semeni, Sfintii Ioachim si Ana, cand Fecioara Maria a implinit varsta de trei ani, au dus-o la templu si au inchinat-o Lui Dumnezeu, lasand-o acolo pana la varsta de 15 ani. Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in Sfanta Sfintelor pentru ca ea insasi avea sa devina “Sfanta Sfintelor” Lui Dumnezeu, nascandu-L pe Mantuitorul Iisus Hristos.
Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine vremea postului si incepand de astazi sa cantam intr-un glas la slujba Utreniei “Hristos se naste, mariti-L!” si sa nu uitam sa fim recunoscatori pentru toate ale vietii.
Doamne ajuta!
Monahul Serafim (Schitul Moneasa)
INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI – EXEMPLU DE RECUNOSTINTA
Facebook Comments