AEROPORTUL VA FI EXTINS IN URMA UNEI INVESTITII TIP CREDIT FURNIZOR DE 2 MILIOANE DE EURO

by Sida Voicu

Aeroportul din Arad va beneficia de o investiţie de aproximativ două milioane de euro, pentru extinderea aerogării în spaţii ale terminalului cargo, finanţarea fiind asigurată de firma care a câştigat licitaţia pentru proiectare şi realizarea lucrărilor şi care îşi va recupera banii după patru ani.

Conducerea Aeroportului Arad a semnat, joi, un contract pentru lucrări de extindere a aerogării prin realizarea unui terminal separat pentru plecări, care va fi amenajat în spaţii actuale ale terminalului de mărfuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Licitaţia a fost câştigată de firma braşoveană ICCO Energ, după ce aceasta a depus singura ofertă, reprezetanţii aeroportului explicând lipsa altor participanţi la licitaţie prin faptul că finanţarea investiţiei trebuie asigurată în proporţie de 95 la sută de către câştigător, în timp ce diferenţa de cinci procente este asigurată de Consiliul Judeţean Arad, care deţine baza aeriană.

Contractul semnat cu firma braşoveană prevede asigurarea finanţării, realizarea proiectării lucrărilor şi executarea acestora în termen de 12 luni.

Valoarea contractului este de 1.843.829 euro plus TVA, mai mică decât suma estimată pentru lucrări înainte de licitaţie – 2.006.877 euro plus TVA.

„Este vorba de un credit furnizor, iar firma îşi va recupera banii investiţi în patru ani de la finalizarea lucrărilor. Aeroportul va efectua plăţile, care sunt garantate de Consiliul Judeţean”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, prezent la semnarea contractului.

Conform sursei citate, firma câştigătoare are experienţă în lucrări similare, câştigând contracte pentru modernizări pe aeroporturile din Constanţa, Baia Mare şi Tulcea.

Aerogara actuală din Arad a fost construită în 1936 şi are o suprafaţă de numai 1.300 de metri pătraţi, motiv pentru care autorităţile judeţene spun că nu au reuşit să convingă decât un operator să aibă curse regulate de la Arad, din cauza capacităţii reduse a terminalului de pasageri.

În urma lucrărilor de modernizare, terminalul va avea peste 4.200 de metri pătraţi şi ar permite un trafic de 200.000 de pasageri pe an.

Pentru extinderea capacităţii s-a ales soluţia transformării unei părţi din Terminalul cargo în terminal de plecări pasageri, în timp ce actuala aerogară pentru pasageri va fi păstrată doar pentru fluxul de sosiri.

Terminalul cargo va mai dispune de 700 de metri pătraţi, însă reprezentanţii aeroportului spun că există teren pentru creşterea capacităţilor de depozitare a mărfurilor în caz de nevoie.

Autorităţile judeţene afirmă că reducerea spaţiilor pentru activitatea cargo nu va afecta transportul de mărfuri, operatorul existent pe baza aeriană folosind doar 320 de metri pătraţi.

În prezent, pe aeroportul local operează o singură companie aeriană, care are curse pe relaţia Arad-Milano (Bergamo) şi retur.

Sursa: Mediafax

Facebook Comments