PRODUCATORII ARADENI DE CARNE DE PORC SUNT AFECTATI DE REDUCEREA TVA DIN UNGARIA

by Cosmin Mihuta

Producătorii de carne de porc din Arad se plâng de faptul că, de când a fost redus TVA-ul în Ungaria la astfel de produse, firmele lor au de suferit, pentru că arădenii preferă să cumpere din ţara vecină, unde carnea este mult mai ieftină. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest, Alexandru Mihuţ, a declarat că scăderea TVA la carnea de porc în Ungaria a dus la „concurenţă neloială” în regiune, pentru că preţurile în magazinele din ţara vecină sunt mai mici, iar „tot mai mulţi oameni merg să cumpere de dincolo de graniţă”. Potrivit lui Mihuţ, în ultimele luni, mulţi locuitori din apropierea graniţei cu Ungaria se aprovizionează cu carne de porc din magazinele din ţara vecină. Conform sursei citate, „acest fenomen s-ar putea extinde în următoarea perioadă la nivelul micilor comercianţi din zona de vest”, care s-ar putea aproviziona mai mult din hipermarketurile din ţara vecină.

Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agroindustrial Curtici, a declarat, la rândul său, că în ultimele luni nivelul vânzărilor în magazinele de desfacere pe care le deţine în judeţul Arad a scăzut. „Mai ales în localităţile situate aproape de graniţă, precum Pecica sau Chişineu-Criş, scăderea vânzărilor se observă, pentru că merg mulţi să cumpere din Ungaria. A crescut micul trafic de frontieră cu carne de porc şi asta nu poate să o nege nimeni”, a declarat Muscă. Atât el, cât şi conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest susţin că măsurile luate de Guvernul Ungariei pun presiune asupra producătorilor români şi cer ca Guvernul României să ia măsuri similare.

Facebook Comments