Mă îndoiesc de faptul că primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ar ști ce e un sofism, ce este sofistul sau ce sunt sofiștii, ce reprezintă ei, din Grecia antică și până azi . Așa că îl trimit la DEX. După DEX, „sofism” înseamnă un silogism sau raționament corect din punct de vedere formal, dar greșit din punctul de vedere al conținutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesențiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare… Cum se știe, un raționament este format din premisa majora, premisa minoră și concluzia. Exemplu de raționament corect:
Premisa majoră: Socrate este om
Premisa minoră: Toți oamenii sunt muritori
Concluzia: Socrate este muritor.
Sofismul este doar aparent un raționament corect. De exemplu:
Ai tot ce nu ai pierdut
Nu ai pierdut coarnele
Deci, ai coarne.
Cum se poate observa, „raționamentul” pornește de la o premisa majoră falsă. Pentru că, evident, nu avem „tot ce n-am pierdut”. De aceea, este un sofism.
Ei bine, la ceea ce trebuia să fie o dezbatere asupra viitorului , a sorții Școlii generale „Mihai Eminescu”, Gheorghe Falcă a recurs la un sofism. Din instinct de om șiret, aflat în dificultate, sunt convins, nu în mod conștient, premeditat. În ce a constat acest sofism? Ca să astâmpere „focul”, pentru a demonstra că el, doar el, este foarte preocupat de soarta școlii respective, a refuzat cu orice chip cumpărarea actualei clădiri care o găzduiește și a venit cu o soluție „salvatoare” (pentru el, nu pentru școală): să se facă o delegație, din primar, prefect, consilieri locali, parlamentari, părinți și să se meargă la Ministerul Afacerilor Interne! Adică, la ministrul Gabriel Oprea. De ce la Oprea? Pentru că „domnul Oprea, cunoaşte bine Aradul, el ne-a dat şi Cetatea Aradului, şi sunt convins că ne va ajuta”. Ei bine, primarul Falcă a mizat totul pe o premisă majoră falsă și a alcătuit, repet, din șiretenie, următorul sofism:
Majora: Oprea ne-a mai ajutat
Minora: Oprea cunoaște Aradul
Concluzia: Deci, Oprea ne va ajuta.
Nimic mai fals! Pe de o parte, dacă cineva te ajută, într-o împrejurare, nu înseamnă că te va ajuta în orice împrejurare, chiar și împotriva interesului său. Pe de altă parte, Gabriel Oprea este doar un ministru interimar, peste câteva zile va fi numit un alt ministru. Mă mir că nimeni nu i-a spus asta, ca să dezvăluie părinților prezenți, presei, întregii asistențe falsul grosolan și șmecheria ordinară pe care s-au construit ”argumentația” și soluția lui Gheorghe Falcă.
Și încă două observații. Prima. O altă șmecherie, foarte des utilizată în „spiciurile” primarului Falcă, este de-a lovi în Guvern și, în contrapondere, în a sublinia cum suplinește el lipsa ajutorului guvernamental. E cazul, nu e cazul, Gheorghe Falcă tot acolo ajunge, ceea ce îmi amintește de Avram Crăciun, care, ani în șir, ajungea la o „autostradă” ipotetică, indifferent de tema pusă în discuție. Iar dacă primarul nostru e deranjat de asocierea cu fostul prefect și parlamentar al Aradului, îl putem plasa în selecta companie a școlerului care face ce face și se întoarce la lecția despre „crastravete”, singura pe care o știa. A doua constatare. Reprezentații părințiilor elevilor de la școala în cauză au fost, în fapt, reprezentanții primarului Falcă, bine pregătiți și montați să bruieze partea adversă, chiar împotriva logicii. Să nu mai spun că o mamă, fostă secretară de UTC, pe când era elevă (după propria-i mărturisire) era atât de plină de idei, de patos, încât nu le putea formula, fiind absolut confuză. Jenantă, atitudinea mai mult decât partizană a „reprezentanților” părinților!
Tristan Mihuţa