Ziua Europei comemorează semnarea „Declarației Schuman” la data de 9 mai 1950. Acesta a fost un plan ambițios de a asigura pacea pe termen lung în Europa postbelică, ce este considerată începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană, scrie antena3.ro.
Această sărbătoare recunoaște importanța rolului jucat de Robert Schuman la începutul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și a procesului de integrare pe care l-a instigat. Schuman și Monnet au fost vizionari și au jucat un rol cheie în istoria oficială a integrării europene. De aceea 9 mai este Ziua Europei.
Declarația datează din data de 9 mai 1950. Pronunțată de Robert Schuman, care la acea vreme era ministrul francez de externe, a fost inspirată de Jean Monnet, primul comisar pentru planificare și a pus bazele unei organizații europene care ar fi responsabilă pentru punerea în comun a producției franceze și germane de cărbune și oțel.
Planul Schuman urmărea să facă războiul „nu doar de neconceput, ci material imposibil”
Planul Schuman urmărea să facă războiul „nu doar de neconceput, ci material imposibil”.
Reflecțiile lui Schuman sunt încă la baza Uniunii Europene, așa cum o cunoaștem astăzi, deși Uniunea Europeană este mult mai structurată și mai sofisticată decât Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, instituțiile sale fiind mai evoluate și sfera lor mult mai extinsă.
Provocările specifice cu care se confruntă Uniunea Europeană astăzi – umanitare, economice și suverane – își găsesc un ecou în cuvintele Declarației Schuman: „Pacea mondială nu poate fi păstrată fără a depune eforturi creative proporționale cu pericolele care o amenință”, scrie europeangreens.eu.
O gamă largă de activități online și la fața locului din partea instituțiilor UE
În luna mai, Ziua Europei îi va reuni pe cetățeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea și democrația prin atitudinea sa fermă în fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a altor conflicte din întreaga lume.
Ziua Europei 2023 va permite, de asemenea, vizitatorilor să se familiarizeze mai bine cu eforturile UE de a construi o Europă verde, digitală și competitivă, echitabilă și calificată, dar și puternică, rezilientă și sigură. Anul acesta, Ziua Europei va pune un accent special pe Anul european al competențelor 2023, care va debuta la 9 mai.
Cu ocazia Zilei Europei și în perioada din jurul ei, instituțiile UE vor găzdui o gamă largă de activități interactive în locațiile lor din cele 27 de state membre ale UE și din întreaga lume.