Secretul unei vieți lungi și sănătoase nu stă în pastile sau operații miraculoase, ci în alegerile pe care le faci zilnic. Vezi ce trebuie să faci, pentru a trăi mai mult.
Viață lipsită de griji pare ideală, dar asumarea unor responsabilități te ajută, de fapt, să trăiești mai mult. Un studiu din 1970 a stabilit că oamenii care aveau de îndeplinit anumite sarcini, precum îngrijirea unei plante sau simpla alegere a unui film, trăiau mai mult decât cei care se bazau pe alții.
Aleargă 5 minute pe zi
Nu trebuie să dai 3 ture de parc, pentru a fi sănătos. Un studiu recent a stabilit că cinci minute de alergat pe zi sunt de ajuns pentru a câștiga câțiva ani de viață.
Fă sex
Cercetătorii de la Universitatea Duke au stabilit că femeile cărora le plăce să facă sex trăiesc mai mult decât cele care nu găsesc nicio bucurie în această activitate. O viață sexuală împlinită și sportul adaugă 23 de ani la viața femeilor.
Un pic pesimist
O atitudine pozitivă este extrem de importantă pentru o viață sănătoasă, dar un pic de pesimism nu strică. Oamenii care sunt mai realiști și au mai puține idealuri sunt mai precauți și mai pregătiți pentru probleme decât oprimiștii, de aceea au șanse să trăiască ceva mai mult.
Fă voluntariat
Un studiu al cercetătorilor americani a constatat că oameni care fac voluntariat reduc cu 20% riscul unei morți premature. În plus, sunt mai puțin depresivi și mai împliniți de viața lor.
Ridică-te de pe scaun
Un serviciu care te ține legat de birou o zi întreagă nu este o scuză pentru lipsa activității fizice. Ridică-te în picioare la fiecare 50 de minute, iar acasă, fă măcar 15 minute de mișcare. Un studiu din 2014 a constatat că oamenii care nu fac exerciții zilnic sunt mai predispuși la boli cardiovasculare și deces.
Ia-ți un animal de companie
Oamenii care au animale de companie au un risc mai mic de depresie decât cei care nu au, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.
Renunță la fumat
Dacă renunți la fumat până la vârsta de 30 de ani, ai șanse să trăiești la fel de mult ca un nefumător, potrivit unui studiu publicat în „Jurnalul Britanic Medical”. Când renunți, însă, după primul infarct, ai un risc de 30% să faci altul în perioada următoare.(unica.ro)