Liceul Tehnologic „Regele Mihai I“din Săvârșin desfăşoară, în perioada 2018-2020, proiectul „Instruire practică prin mobilitate europeană – o poartă deschisă către o carieră de succes”, pe parcursul a 24 de luni. Beneficiarii proiectului vor fi 60 de elevi din clasa a X-a, de la profilul Protecţia Mediului, respectiv Agricultură de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I“ din Săvârşin. Proiectul va cuprinde 4 fluxuri – de 15 elevi din fiecare clasă/flux – pentru fiecare calificare câte 2 fluxuri (unul în fiecare an de proiect). Scopul proiectului constă în creşterea calităţii pregătirii profesionale a elevilor prin participarea la stagii de instruire practică cu durata de 3 săptămâni în companii de profil din Barcelos, Portugalia. Principalele obiective ale proiectului KA102-VET ,,Instruire practică prin mobilitate europeană – o poartă deschisă către o carieră de succes” sunt: îmbunătăţirea competenţelor profesionale practice, dezvoltarea competenţelor lingvistice şi de comunicare într-o limbă străină ale elevilor participanţi şi încheierea de parteneriate transnaţionale cu instituţii de formare şi companii din ţara parteneră. Participarea Liceului Tehnologic „Regele Mihai I“ din Săvârșin în acest proiect va contribui atât la creşterea calităţii formării profesionale a elevilor prin transferul de practici moderne în instruirea practică a acestora, cât şi la creşterea ratei de inserţie pe piaţa muncii locale şi regionale a viitorilor absolvenţi ai liceului datorită competenţelor profesionale şi lingvistice dobândite şi certificate în cadrul mobilităţilor transnaţionale.
„Cei de la Liceul Tehnologic „Regele Mihai I“ au câștigat un proiect Erasmus, prin care un număr de 60 de elevi din clasele a X-a vor efectua un stagiu de pregătire în Portugalia. Vor participa copiii de la cele două specialități, de zootehnie și protecția mediului, câte două clase, iar pregătirea se desfășoară pe parcursul a trei săptămâni, în Portugalia.
O serie deja este plecată, cei de la zootehnie, urmând ca cei de la protecția mediului să meargă la finalul lunii iunie. Este un câștig pentru elevii de la liceu pentru că au o experiență în plus, văzând cum se desfășoară învățământul în alte țări din Uniunea Europeană, iar pe lângă asta au șansa să descopere locuri noi, îmbină plăcutul cu utilul, cum s-ar spune. Vreau să felicit cadrele didactice care au participat la scrierea proiectului și au obținut această finanțare pentru că, așa cum spuneam, este până la urmă în folosul tinerilor faptul că văd altceva decât sunt obișnuiți să vadă în România, acumulează experiențe noi, care le vor fi de mare folos pe viitor.
Primăria Săvârșin le-a pus la dispoziție elevilor mijlocul de transport către Aeroportul din Budapesta, restul fiind suportat prin proiect, de la transportul cu avionul, la cazare și tot ce au nevoie“, declară primarul Ioan Vodicean.
Proiectul Erasmus+ ” Instruire practică prin mobilitate eurpeană – o poartă deschisă către o cariera de succes” 2018-1-RO01-KA102-048377 este implementat în parteneriat cu:
- Associacao Intercultural Amigos Da Mobilidade, Barcelos, Portugalia
- Jovens Empresarios Agricolas Nunes Garcia, Silveiros, Portugalia
- Labminho-Laboratorio de Analises de Agua e Efluentes Industriais, Braga, Portugalia