Mătreața este o afecțiune frecvent întâlnită, la ambele sexe, reprezentată de epiderma care se desprinde de pe scalp și se răspândește pe păr. De regulă, apariția mătreții presupune și existența senzației de mâncărime la nivelul scalpului, ceea ce duce la leziuni provocate de scărpinarea excesivă. Mătreața nu este o afecțiune contagioasă sau gravă, dar este inestetică și poate fi greu de tratat.
Fulgi mici de culoare albă, întâlniți la nivelul capului, atât la baza firului de păr, cât și pe lungimea acestuia – aceasta este mătreața. Nu este gravă, ci doar neplăcută, însă, afecțiunea poate să prezinte simptome complexe, de la mâncărimi intense, până la pete grase pe scalp, cu furnicături și leziuni ale pielii. Soluții pentru tratarea acestei probleme există, la fel de multe ca și opțiunile disponibile pentru a preveni apariția ei. Am pregătit mai jos câteva soluții pentru prevenirea apariției acesteia.
1. Recunoaște afecțiunea
Pornind de la întrebarea simplă – ce este mătreața? – înainte de orice trebuie să înțelegi cum poți recunoaște această problemă. Te poți confrunta cu mătreață de la vârste fragede, aceasta poate apărea în cele mai ciudate momente și se poate dovedi greu de ținut sub control.
Este normal ca la nivelul scalpului să existe o descuamare a celulelor mai vechi, pentru a favoriza apariția celor noi. Bucățelele mici, asemănate cu fulgii, de culoare albă, care se desprind de la rădăcina firului de păr și se întind pe toată podoaba capilară, ajung rapid pe umeri și haine.
2. Spălare și îngrijire specială
Mătreața nu este cauzată de o igienă deficitară, așa cum există unele păreri eronate. Cu toate acestea, este nevoie de utilizarea unor produse de spălare, îngrijire și protecție speciale, adaptate tipului de păr și de piele, care să nu contribuie la apariția mătreții.
Unele șampoane pot avea o acțiune puternică la nivelul scalpului, adică în loc de o curățare corectă a părului, lasă reziduuri care favorizează apariția mătreții. Fixativele și spumele care nu sunt de calitate și sunt frecvent utilizate pot determina apariția mătreții.
3. Igienă corectă
Pentru ca mătreața să nu se formeze la nivelul pielii capului ai nevoie de o curățare corectă a părului, cu un produs adecvat pielii sensibile, la intervale regulate, acordând timpul necesar, atât pentru spălare, cât și pentru limpezire.
Folosirea unor produse cu alcool sau alte substanțe care favorizează uscarea crește riscul de a dezvolta mătreață, motiv pentru care trebuie evitate.
4. Echilibrul hormonal
Anumite etape ale dezvoltării individului favorizează apariția mătreții, deoarece crește foarte mult cantitatea de hormoni din organism. Secreția hormonilor sexuali este incriminată, în perioada adolescenței, dar și în cazul femeilor însărcinate. Așadar, soluțiile în aceste cazuri sunt de utilizare a unor produse delicate, pentru a trata problema și a preveni recidivele.
5. Managementul stresului
Stresul are o acțiune imprevizibilă și nocivă și asupra scalpului. Anumiți factori de stres pot determina apariția mătreții excesive, cu mâncărimi intense și disconfort accentuat. Identificarea factorilor declanșatori poate oferi șansa de a preveni apariția mătreții.
6. Alimentația corespunzătoare
Anumite deficiențe de vitamine și minerale ar putea fi, printre altele, răspunzătoare și de apariția mătreții. Firele de păr poartă amprenta alimentației pe care o ai în timp, un motiv în plus să acorzi o atenție sporită dietei.
Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi și sare, dar și cele puternic procesate își pun amprenta asupra sănătății întregului corp și influențează, totodată, și scalpul.
Dacă simptomele se agravează, mâncărimile îți fac probleme, iar pielea scalpului este roșie și iritată, consultă un medic dermatolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. În plus, există anumite boli cronice care pot crește riscul apariției mătreții, motiv pentru care este bine să beneficiezi de analize medicale și de sprijin de specialitate.
Mătreața este o neplăcere, dar și o afecțiune a scalpului care poate să se manifeste fie pe fondul utilizării unor produse nepotrivite, fie există anumite boli care conduc la apariția mătreții. Informațiile din acest articol nu țin loc de consult medical de specialitate. Mergi la medic pentru o examinare de specialitate, un diagnostic avizat și îndrumare avizată, astfel încât soluțiile pentru a preveni apariția mătreții să fie aplicate eficient și să ofere rezultate.
Surse de informare:
- Dandruff – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
- How to treat dandruff – https://www.medicalnewstoday.com/articles/152844
- Preventing Hair Dandruff – https://centerforderm.com/preventing-hair-dandruff/