Vinul este una din băuturile preferate ale oamenilor. Este făcut, în general, din struguri fermentați sau din alte fructe. Are o tărie alcoolică de minim 8.5% și se pare că este foarte bun pentru sănătate.
Fermentația mustului de struguri îi dă vinului un gust rafinat, care merge de minune cu anumite feluri de mâncare. Fie că îl preferi alb, roșu sau roze, oamenii de știință recomandă să îl consumi deoarece s-a dovedit că ajută la sănătate. Iată motivele pentru care ar trebui să bei mai mult vin:
1.Scade colesterolul
În cantități moderate, vinul ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Această băutură alcoolică ridică nivelul de HDL (high density lipoproteine n.r) adică lipoproteinele cu densitate mare, care transportă colesterolul în sânge și scade nivelul de LDL (low density lipoproteine), adică al lipoproteinele cu densitate mică, cunoscute și sub numele de „colesterol rău”
2.Previne apariția cancerului
S-a dovedit că vinul roșu încetinește dezvoltarea celulelor canceroase, mai ales din anumite părți ale precum sânii și prostata, potrivit unui studiu efectuat la Universitate din Creta, Grecia, în anul 2000. Un antioxidant care se găsește în vin, numit resveratrol, încetinește dezvoltarea celulelor canceroase din ficat. Se pare că vinul roșu este un scut împotriva cancerului și previne chiar și apariția acestei boli în zona orală.
3.Scade riscul apariției osteoporozei
Dacă bei vin în cantități moderate îți scad șansele de a suferi de osteoporoză, care este o boală oasoasă ce apare odată cu înaintarea în vârstă, din cauza nivelului scăzut de calciu. Se pare că vinul crește densitatea mineralelor din oase, atât pentru femei cât și pentru bărbați.
4.Are efect anti-îmbătrânire
Vinul roșu are efect anti-age (anti-îmbătrânire n.r) deoarece conține un ingredient cheie în lupta cu ridurile: resveratrol. Acest este un antioxidant care protejează vasele de sânge și elimină cheagurile periculoase. Pe lângă toate acestea, resveratrolul te scapă de ridurile nedorite și îți protejează corpul în lupta cu vârsta și cu bolile, conform site-ului medicalWebMD.
5.Ajută la sănătatea inimii
Vinul reduce riscul bolilor cardiovasculare, dacă este consumat în cantități moderate. Totodată, această băutură alcoolică scare riscul stopului cardio respirator și al morții premature. Vinul dilată arterele, adică acele vase sangvine care duc sângele la inimă și îmbunătățesc circulația sanguină.
6.Vinul roșu scade riscul apariției bolii Alzheimer
S-a dovedit că vinul roșu are abilitatea de a reduce riscul dezvoltării unor boli precum demența sau Alzheimer. În cantități moderate, această băutură ajută la îmbunătățirea proceselor cognitive, potrivit experților.
Sursa: click.ro