5,6 milioane de persoane au trecut prin vămile arădene în 2022

by Andreea Radu

Punctele de trecere a frontierei din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea (judeţele Bihor şi Arad) au fost tranzitate, în anul 2022, de cu circa 25% mai multe persoane decât anul anterior, se arată în raportul de activitate al instituţiei, remis miercuri, potrivit Agerpres.ro.
Potrivit sursei, au tranzitat frontiera României cu Ungaria 11.275.478 persoane (5.611.453 persoane la nivelul judeţului Arad, circa 49% din total şi 5.664.025 persoane la nivelul judeţului Bihor, 51% din total), cu 24,95% mai mult faţă de anul anterior.
În ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2022, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru 4.981.023 autovehicule. Situaţia generală a traficului mijloacelor de transport arată o uşoară creştere (aproximativ 11%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2022, comparativ cu anul 2021.
În cursul anului 2022 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 202 persoane, ca urmare a faptului că nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 26.076 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 202 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii măsurilor legale.
În domeniul migraţiei ilegale, în anul 2022, au fost depistate aproape 6.000 persoane, care au acţionat ilegal în zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde (1.200 de străini), cât şi în punctele de trecere a frontierei (4.500 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport sau prin evitarea controlului la frontieră).
Din punct de vedere al provenienţei, 4.472 de migranţi sunt solicitanţi de azil, 1.090 provin din centrele pentru solicitanţii de azil, iar 1.989 au intrat legal în România (1.887 dintre aceştia în baza unor vize pentru angajare în muncă).
În perioada analizată, la nivelul ITPF Oradea, au fost depistate peste 150 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparţinând altor persoane.
În anul 2022, au fost înregistrate 299 de cazuri pe linia traficului de migranţi, fiind depistaţi 342 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul facilitatorilor depistaţi, însă numărul migranţilor facilitaţi s-a dublat, aspect datorat faptului că aceştia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la reţelele de traficanţi de migranţi, în scopul trecerii frontierei ascunşi în diferite autovehicule.
Conducerea ITPF Oradea concluzionează că se menţine ridicată presiunea migraţionistă pe frontiera româno-ungară în judeţul Arad în zonele de competenţă ale SPF Nădlac II şi Vărşand, iar în judeţul Bihor în SPF Borş I şi II.
„Din datele existente la nivelul inspectoratului, rezultă faptul că grupurile de migranţi se deplasează, în general din Timişoara, cu diferite mijloace de transport spre frontiera româno-maghiară, migranţii încercând să treacă ilegal frontiera cu ajutorul aplicaţiilor GPS ale telefoanelor mobile sau utilizând detalii din teren, ori încearcă să se urce în automarfare. De remarcat este faptul că migranţii depistaţi la frontiera verde sau cu şedere ilegală au fost detectaţi în zona Nădlac – autostrada A1 – zonele adiacente PTF Nădlac II”, se mai arată în documentul menţionat.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate