Ziua internațională pentru caritate a fost instituită cu scopul de a sensibiliza și a mobiliza oamenii, organizațiile neguvernamentale și părțile interesate din întreaga lume pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutor prin activități filantropice și de voluntariat.
Potrivit ONU, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția /RES/ 67/105 a desemnat ziua de 5 septembrie ca Ziua internațională pentru caritate. Data de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 „pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a lipsei de securitate, care constituie, de asemenea, o amenințare la adresa păcii”.
Acțiunile de caritate, cum ar fi voluntariatul și filantropia, contribuie la crearea unei societăți incluzive și mai rezistente. Caritatea poate atenua efectele celor mai grave crize umanitare, asigură, de asemenea, suplimentarea serviciilor publice în sănătate, educație, locuințe și protecția copilului. Aceasta ajută la progresul culturii, științei, sportului, precum și la protecția patrimoniului cultural și natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizați și defavorizați și face cunoscut mesajul omenirii în situații de conflict.
***
Maica Tereza s-a născut cu numele Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, în Skopje, Macedonia. Potrivit http://www.catholica.ro, era cea mai mică dintre cei trei frați și a făcut parte dintr-un grup condus de un preot iezuit.
S-a alăturat Congregației „Surorilor de la Loretto” la vârsta de 17 ani, fiind trimisă în Calcutta, unde a predat într-o școală. După părăsirea congregației, Maica Tereza a început să lucreze în mahalale, învățând copiii săraci și având grijă de bolnavii. După un an, unele dintre fostele ei eleve i s-au alăturat și împreună au început să strângă muribunzii de pe străzi pentru a-i îngriji.
În 1950 a luat ființă Congregația Misionarelor Carității, în Dieceza de Calcutta. În 1952 guvernul i-a oferit o casă în care să își desfășoare activitatea de slujire a săracilor și a celor uitați. Congregația a crescut rapid, de la o singură casă la aproape 500 în toată lumea.
Maica Tereza a înființat case pentru prostituate, femei victime ale violenței, orfelinate pentru copii săraci și case pentru bolnavii de SIDA. A fost o puternică apărătoare a nenăscuților.
A murit pe 5 septembrie 1997, fiind beatificată după șase ani, de papa Ioan Paul al II-lea, la 19 octombrie 2003, și canonizată la 4 septembrie 2016 de papa Francisc.
Sursa: agerpres.ro