Chiar dacă e îmbietor în primă instanță și ne stimulează papilele gustative, mirosul de mâncare devine deranjant când rămâne impregnat în bucătărie. Mirosul de prăjeală și cel de ceapă sau usturoi sunt printre cele mai neplăcute arome care pot să persiste mult timp în bucătărie, dacă nu știi cum să scapi de ele. Din fericire, există multe moduri simple prin care să elimini mirosurile neplăcute din bucătărie, pe care ți le împărtășim în cele ce urmează.
Prăjește câteva felii de pâine pe aragaz
Pe principiul „cui pe cui se scoate”, mirosul specific de pâine prăjită direct la flacăra sau pe plita aragazului te poate ajuta să scapi de alte „miresme” nedorite, care iți taie apetitul când vrei să mănânci în bucătărie. Așadar, ia câteva felii de pâine și pune-le la prăjit pe aragaz, fără să îți faci griji că vei afuma bucătăria și că vei adăuga o nouă tentă de miros neplăcut. Paradoxal, mirosul de pâine prăjită absoarbe celelalte miresme neplăcute și schimbă mirosul neplăcut cu unul mai proaspăt, care va dispărea în scurt timp, după ce vei aerisi.
Folosește hota de fiecare dată când gătești
Hota de bucătărie a evoluat foarte mult, de la o simplă „pâlnie” de aerisire plasată deasupra zonei de gătit, la un aparat electrocasnic devenit indispensabil în orice bucătărie. Rolul său este acela de a absorbi aburii dar și mirosurile de mâncare rezultate în timpul gătitului, protejând bucătăria atât de mirosurile neplăcute cât și de apariția igrasiei și mucegaiului. De aceea, dacă nu vrei să ai astfel de probleme în bucătărie, pornește hota ori de câte ori pui ceva pe foc. Dacă încă nu ți-ai dotat bucătăria cu un astfel de dispozitiv, îți recomandăm să consulți oferta de hote de perete de pe Klarstein.ro, unde vei găsi cu siguranță un model potrivit.
Prepară un odorizant natural din coji de portocală și scorțișoară
De ce să dai banii pe un odorizant pe bază de substanțe chimice, de când poți prepara chiar tu unul natural, cu o investiție minimă? Nu ai nevoie decât de 1-2 portocale, un praf de scorțișoară și un ibric sau o cratiță cu apă. Pune în vasul cu apă cojile de portocală, adaugă și scorțișoara, apoi lasă la fiert până când apa dă în clocot. După ce ai închis flacăra, lasă vasul descoperit pe aragaz până a doua zi, când vei constata că mirosul nedorit a fost înlocuit de aroma plăcută de portocală și scorțișoară.
Oțetul te ajută dacă ai ars mâncarea
Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin odată în viață să ne luăm cu alte treburi și să uităm mâncarea pe foc sau în cuptor mai mult decât este cazul. Fumul și mirosul de ars te anunță că masa e compromisă, iar în plus, trebuie să aerisești și toată casa. Mai întâi, trebuie să iei mâncarea de pe aragaz până nu ia foc de tot, apoi să deschizi toate ferestrele din casă și să dai hotă la viteza maximă. După asta, plasează în fiecare cameră o cană cu oțet și așteaptă până iese fumul complet din casă. Pe măsură ce „ceața” se împrăștie, mirosul puternic de ars va fi absorbit de oțet, iar când fumul va fi evacuat complet, va dispărea și mirosul.
Curăță frigiderul
Uneori, sursa mirosului neplăcut poate fi frigiderul, din cauza unor alimente uitate acolo, care s-au alterat. Chiar dacă înlături cauza, efectul poate să persiste, iar interiorul frigiderului să continue să miroasă neplăcut. În acest caz, trebuie să pui în frigider o farfurioară cu bicarbonat de sodiu, pe care să o lași descoperită. În 24 de ore bicarbonatul va face să dispară mirosul neplăcut, iar același efect îl poți obține folosind cafea proaspăt măcinată, în loc de bicarbonat.
Acestea sunt cele mai simple modalități de a scăpa de o problemă care poate deveni foarte supărătoare, dacă nu te ocupi de ea la timp.