Trei din patru români au declarat că sunt puţin sau mai deloc pregătiţi din punct de vedere financiar în cazul unei cheltuieli neprevăzute, arată un studiu despre gradul de alfabetizare financiară în rândul adulților din mediul urban din România.
Studiul nu arată prea bine privind economiile românilor. Un sfert dintre ei spun că nu deţin în acest moment 1.000 de lei în cont pentru cazul în care ar avea nevoie urgentă de această sumă. Mai mult decât atât, acelaşi studiu ne arată că dacă ar rămâne fără venituri în această clipă, mai puţin de 20% dintre români ar avea bani suficienţi pentru a-şi susţine existenţa pentru un termen de 6 luni, în timp ce nici 14% nu ar avea fonduri suficientă pe o perioadă de 3-6 luni.
40% dintre români nu ar avea bani să se întreţină o lună
Cei mai mulţi, peste 40%, nu ar avea bani nici măcar pentru o singură lună, nici măcar nu mai vorbim aici despre economii. Tot acelaşi studiu ne arată că accesul la produsele, serviciile financiare este destul de mare în rândul populaţiei cel puţin, scrie observatornews.ro. 80% dintre români au un cont bancar, 70% au card de debit şi 70% folosesc serviciile de online banking. Toţi vorbesc în acelaşi timp şi despre educaţia financiară, nu toţi înţeleg însă ce presupune această educaţie financiară.
Tot acelaşi studiu arată faptul că 20% dintre români o consideră importantă, în timp ce 30% cred că au veniturile prea mici ca să aibă parte de această educaţie financiară, iar 28% dintre români cred că este prea târziu pentru ei să mai primească astfel de educaţie. Bărbații au o viziune mult mai vioaie despre bani. Pentru ei banii înseamnă mai degrabă distracție, acces la bunuri. Femeile percep cuvântul bani mai degrabă ca putere.