Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne sărbătoreşte, la data de 30 MAI, șaisprezece ani de la înfiinţarea sa ca structură de poliţie judiciară specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.
În cei 16 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, Direcţia Generală Anticorupţie s-a dezvoltat permanent atât pe palierul activităţilor de prevenire cât şi a celor de combatere a faptelor de corupţie, consolidându-şi rolul la nivel instituţional.
Prin toate acţiunile sale, Direcţia Generală Anticorupţie promovează legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I. Fiindcă toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul partenerilor noştri, dorim să mulţumim tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile, cetăţenilor și, nu în ultimul rând, mass-mediei.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2005, privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost abilitaţi să efectueze, în condiţiile prevăzute de lege, activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent, privind infracţiunile prevăzute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de personalul M.A.I.
Direcţia Generală Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad, doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, la data de 28 mai 2021, în contextul promovării Campaniei naționale „M.A.I. etic, M.A.I. integru!”, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, a organizat diseminarea de materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I. cetăţenilor aflaţi în tranzit prin punctele de trecere a frontierei Nădlac, Nădlac I și Turnu din județul Arad.
Cetăţenii pot sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la faptele de corupţie savârşite de personalul M.A.I., în scris (Şos. Olteniţei, nr. 390A, Sector 4, Bucureşti), prin e-mail ([email protected]) şi la linia telefonică gratuită – Call center anticorupție 0800.806.806, instrument direct de sesizare a faptelor de corupţie, care poate fi apelată din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României.
La nivelul judeţului Arad, persoanele care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne se pot prezenta la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad din municipiul Arad, str. Vârfu cu Dor, nr. 17-19, județul Arad., e-mail: [email protected] sau pot suna la tel. 0257/207132.