La 29 noiembrie 2017, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite marchează Ziua internațională de solidaritate cu poporul palestinian (International Day of Solidarity with the Palestinian People), în conformitate cu Rezoluția 32/40 B din 2 decembrie 1977, potrivit site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Alegerea datei de 29 noiembrie a fost determinată de semnificația sa pentru poporul palestinian. În această zi a anului 1947, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 181 (II) referitoare la împărțirea Palestinei, rezoluție ce prevedea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special („corpus separatum”).
În anul 1975, a fost înființat Comitetul ONU pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian, prin Rezoluția 3376 a Adunării Generale.
La 1 decembrie 2005, prin Rezoluția 60/37, Adunarea Generală a solicitat Comitetului pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian și Diviziei pentru Drepturile Palestinienilor ca, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei internaționale de solidaritate cu poporul palestinian, să continue să organizeze o expoziție anuală pe tema drepturilor palestinienilor sau un eveniment cultural, în colaborare cu Misiunea permanentă ONU de observare a Palestinei. Adunarea Generală a încurajat, de asemenea, statele membre să continue să acorde un larg sprijin și să promoveze marcarea acestei zile.
În fiecare an, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, Comitetul pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian se reunește în sesiune specială pentru a celebra această zi consacrată poporului palestinian, care mai este cunoscută și sub numele de Ziua solidarității.
În 2015, steagul palestinian a fost înălțat, pentru prima dată, la sediile și birourile Națiunilor Unite, conform www.un.org.
Sursa: agerpres.ro