Începând cu anul 2010, Ziua mondială a judo-ului se sărbătorește, în fiecare an, la 28 octombrie. Inițiativă a Federației Internaționale de Judo, această zi are rolul de a promova amintita disciplină, care, mai mult decât un simplu sport de contact, este un sistem de educație bazat pe valori bine definite, precum onoare și respect.
În 2016, Ziua mondială a judo-ului se desfășoară sub sloganul ”Judo pentru întreaga lume”, potrivit www.worldjudoday.com. În anii precedenți, temele alese au fost ”Unitate”, ”Onoare”, ”Perseverență”, ”Respect”, ”Judo pentru toți”.
Data de 28 octombrie are o semnificație aparte pentru practicanții judo-ului, fiind ziua de naștere a educatorului și atletului japonez Kano Jigoro (1860-1938), fondatorul judo. Judo este prima artă marțială japoneză care s-a bucurat de popularitate internațională și prima care a devenit disciplină olimpică, în 1964. Meritele lui Kano Jigoro nu sunt limitate doar la judo, el fiind cel care a avut ideea folosirii centurilor albe și negre, precum și introducerea sistemului de dani pentru a desemna nivelul practicanților. Nu în ultimul rând, Kano a fost primul membru din Asia al Comitetului Olimpic Internațional (din 1909 până în 1938).
Unul din principiile de bază ale judo-ului este ”Eficiență maximă cu minim de efort”.
Federația Internațională de Judo a fost înființată în 1951, cuprinzând, inițial, membri din Europa și Argentina. În prezent, are filiale în peste 200 de țări. Din 2007, președintele Federației Internaționale de Judo este româno-austriacul Marius Vizer.
Judo este definit ca fiind un sport asemănător cu jiu-jitsul, dar cu trăsături caracteristice, precum eliminarea loviturilor. La rândul lui, jiu-jitsu este o luptă corp la corp, care compensează forța fizică prin agilitatea deosebită a mișcărilor.
Sursa: agerpres.ro