Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată anual la 26 aprilie. În 2017, tema aleasă pentru manifestațiile dedicate zilei este „Inovarea – Îmbunătățirea vieții”.
În 2000, statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenția de înființare a WIPO, ca zi dedicată recunoașterii contribuției pe care inventatorii și artiștii o au la dezvoltarea societăților de pe glob, se precizează pe site-ul www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday.
Marcarea acestei zile reprezintă un prilej de a reflecta la felul în care creativitatea omului și inovația contribuie la edificarea unei lumi mai bune.
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, la care este afiliată și România, marchează evenimentul prin editarea de materiale promoționale și își îndeamnă toți membrii să ia parte la eveniment și să organizeze activități la nivel național.
Proprietatea intelectuală se referă la recunoașterea paternității unei anumite invenții, creații sau idei și la drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele, patentele.
„La 26 aprilie, sărbătorim Ziua mondială a proprietății intelectuale pentru a afla despre rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală (brevete, mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor) în încurajarea inovației și a creativității”, se arată pe site-ul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.
Potrivit WIPO, „în acest an, vom explora modul în care inovarea ne face viața mai sănătoasă, mai sigură și mai confortabilă, transformând problemele în progres”. De asemenea, va fi analizat modul în care „sistemul de proprietate intelectuală susține inovația prin atragerea de investiții, recompensarea creatorilor, încurajarea acestora de a-și dezvolta ideile și asigurarea faptului că noile lor cunoștințe sunt disponibile în mod liber, astfel încât inovatorii de mâine să se poată baza pe noua tehnologie actuală”.
În România, asigurarea protecției proprietății intelectuale se realizează, în principal, prin două instituții de specialitate: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Sursa: agerpres.ro