Toți fermierii ar trebui să-și primească ajutoarele pentru animale până miercuri, dacă nu înregistrează erori sau probleme pe partea de control, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
„Am vorbit cu fiecare județ în parte și am cerut să dea o estimare care variază începând de azi până miercuri (24 august 2016 n.r.) Practic, până miercuri toți fermierii cu ajutoare pentru animale, fie că este pe Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ) ar trebui să-și primească banii, dacă nu înregistrează erori sau probleme la control. Vor rămâne în jur de 10% din dosare, cei cu erori și probleme, iar unii probabil vor fi respinși de la plată. Avem și cazuri de genul acesta pentru că nu au îndeplinit condițiile și li se va respinge plata”, a subliniat șeful MADR.
Acesta a precizat că din cauza unor probleme de soft, angajamentul APIA privind finalizarea plăților în zootehnie până pe 15 august nu a putut fi respectat. „Nu s-au putut finaliza plățile până pe 15 august și din cauza faptului că softul nu a funcționat cum trebuie. În zilele de 11 și 12 august, când s-a introdus de fapt aplicația pentru taurine de carne, s-a blocat totul. Două zile a fost practic blocat complet sistemul. Sunt erori care apar și nu pot fi controlate rapid nici de dezvoltatorul softului”, a explicat Irimescu.
Potrivit oficialului MADR, din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizați 229.000 de fermieri și au primit banii până joi, 18 august, 227.000, ceea ce înseamnă că mai sunt în jur de 36.000 de fermieri care ar trebui să-și primească subvențiile.
De asemenea, pe Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), din cei 39.296 fermieri, un număr de 17.629 au fost autorizați la plată și ar mai fi de plătit mai puțin de 22.000 de fermieri, iar procentul celor cu probleme se situează doar între 10% și 15%.
În ceea ce privește plățile directe aferente anului 2015, din cei sunt 943.000 de beneficiari, circa 920.000 au deja banii în conturi și ar mai fi de plătit în jur de 23.000 de agricultori.
Pentru plățile directe din acest an, șeful MADR și-ar dori ca subvențiile să fie plătite integral, fără avans, deoarece ar fi mult mai ușor pentru dezvoltatorul softului de plăți al APIA, însă este conștient că fermierii nu vor accepta acest lucru.
„Eu mi-aș dori ca pentru plățile din acest an să nu mai dau avansul pe suprafață și să plătesc o singură dată, dar fermierii vor tot timpul banii mai repede și nu cred nu va fi posibil. Ar fi mult mai ușor și pentru dezvoltator deoarece s-ar face direct modulul cu toate plățile. Acum, suntem la zi cu cererile pe 2016, și mă aștept să fie pus la punct modulul până pe 15 octombrie, când încep plățile în avans. Acestea în mod excepțional se dau fără control pe teren, pentru că se controlează ulterior”, a menționat ministrul Agriculturii.
Referitor la protestul lui Costel Caraș, fermierul care a intrat în greva foamei în fața Guvernului, șeful MADR a precizat că acesta și-a primit subvențiile, dar pactizează cu cei care nu și-au luat banii.
„L-am chemat la minister (joi, 18 august n.r.), dar a refuzat să vină. A zis ca vrea să le dăm banii fermierilor. Dânsul și-a luat banii, dar pactizează cu cei care nu i-au primit încă. Nu văd justificarea protestului, pentru că mai este un număr destul de redus de beneficiari, iar lucrurile sunt pe făgașul cel bun. Când au fost cazuri disperate, am încercat să ajut. Am avut un caz, un fermier cu probleme din Moldova, care a avut erori și atunci am dat dispoziție să i se dea adeverință pentru împrumut la bancă, un avans în baza plăților. S-a dus la banca și a luat banii pentru că omul avea probeleme extrem de grave. Din păcate nu poți să dai bani până când nu este totul OK”, a subliniat Achim Irimescu.
Câțiva crescători de animale, prezenți în fața Guvernului, au anunțat joi intrarea în greva foamei ca formă de protest față de neplata subvențiilor pe 2015.
Sursa: agerpres.ro