23 mai – Ziua mondială a broaștelor țestoase

by Dana B.

Ziua mondială a broaștelor țestoase (World Tortoise Day) se marchează la 23 mai. A fost inițiată în 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR) pentru a sărbători aceste reptile nobile și pentru a încuraja oamenii în luarea de măsuri pentru a proteja atât țestoasa comună de companie, cât și țestoasele marine pe cale de dispariție.

ATR este o societate non-profit înființată în 1990 pentru a asigura protecția tuturor speciilor de broască țestoasă. Oferă adăpost permanent pentru broaște țestoase abandonate și pierdute, precum și pentru cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii și necesită locuințe temporare. American Tortoise Rescue a salvat peste 4.000 de broaște țestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activității sale, potrivit www.tortoise.com.

Țestoasele sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni (Testudines), care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani, cu mult dinaintea dinozaurilor. Au corpul închis într-o carapace osoasă și sunt împărțite în trei grupe: de uscat, de apă dulce și marine.

Au o forță de adaptare extraordinară, dar din păcate au ajuns o specie pe cale de dispariție, din cauza faptului că au nevoie de condiții speciale de viață, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume.

Viața acestei specii de broaște depinde foarte mult de mediul în care trăiește, care-și pune amprenta asupra temperaturii corporale și a duratei de viață. Țestoasele nu pot supraviețui frigului și nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la ora actuală la nivel mondial, le scurtează media de viață.

Mediul și modul în care cresc duc la rata scăzută a duratei de viață a acestor animale. Țestoasele exotice cresc într-un mediu artificial și atât temperatura, cât și mâncarea, ajung să devină prea puțin potrivite pentru a conferi un trai bun țestoaselor.

Nu doar natura a devenit neprielnică supraviețuirii broaștelor țestoase. Omul a intervenit în evoluția speciei, când a început să le vâneze și să le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice sau folosite în diverse industrii.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments