21 septembrie – Ziua internațională a păcii

by Dana B.

Ziua internațională a păcii (International Day of Peace) este celebrată la 21 septembrie.

Această zi dedicată păcii, promovată de Organizația Națiunilor Unite, a fost stabilită pentru prima dată în 1981, prin Rezoluția 36/67, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor din luna septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul cât și între toate națiunile și popoarele lumii.

Prima Zi internațională a păcii a fost marcată în septembrie 1982. Rezoluția 55/282 a ONU, adoptată la 7 septembrie 2001, prevede ca începând din 2002 Ziua internațională a păcii să fie celebrată la 21 septembrie.

Tema din 2017 pentru Ziua internațională a păcii este ”Împreună pentru pace: respect, siguranță și demnitate pentru toți”.

Această temă face trimitere la sloganul ”Împreună” (”TOGETHER”) — denumirea unei inițiative globale ce promovează respectul, siguranța și demnitatea pentru toți cei obligați să-și părăsească locuințele în căutarea unei vieți mai bune, potrivit www.un.org. Această inițiativă reunește structurile Sistemului Națiunilor Unite, cele 193 state membre ale Națiunilor Unite, sectorul privat, societatea civilă, instituțiile academice precum și cetățeni individuali într-un parteneriat global, în sprijinul diversității, nediscriminării și acceptării refugiaților și a migranților. Campania ”TOGETHER” a fost inițiată în cadrul Summitului Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați și Migranți din 19 septembrie 2016.

Astfel, anul acesta Ziua internațională a păcii va avea în centru implicarea și mobilizarea oamenilor din lumea întreagă în manifestarea sprijinului față de refugiați și migranți. Mesajele vor fi împărtășite cu comunitățile care găzduiesc refugiați și migranți, precum și cu cei care sunt îngrijorați de faptul că refugiații și migranții ar putea aduce nesiguranță fizică și economică în viața lor.

Ziua internațională a păcii va evidenția solidaritatea cu refugiații și migranții și va prezenta beneficiile migrației pentru economii și națiuni, recunoscând în același timp preocupările legitime ale comunităților gazdă. Tinerii vor juca un rol foarte important. De exemplu, ei pot întreprinde acțiuni de voluntariat în primirea și ajutorarea refugiaților și migranților din comunitățile lor. De asemenea, ei pot oferi prietenie tinerilor refugiați și migranți pe care îi întâlnesc la școală sau în vecinătatea locuințelor lor, se mai arată pe site-ul www.un.org.

În România, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Egalității de Gen, care se va desfășura în perioada 21-23 septembrie 2017, va marca Ziua internațională a păcii — 21 septembrie — printr-un lanț uman sub forma semnului păcii, în centrul Sibiului, la intrarea pe pietonala Bălcescu dinspre parcul Astra, începând cu ora 15.00, potrivit unui comunicat al organizatorilor, Asociația ALEG.

„Ținând cont că la nivel internațional suntem martori la o creștere a violenței și a urii, vrem să transmitem un mesaj pentru non-violență — acasă, și în lume. De aceea ne alăturăm rețelei europene Women Against Violence Europe care va promova pe 21 septembrie în 15 țări europene mesajul ”până când va fi pace pentru fiecare femeie”. Așteptăm ca la această inițiativă să participe câteva zeci de sibieni, în special liceeni. (…)”, precizează directorul ALEG, Camelia Proca, citată în comunicat.

O Zi mondială a păcii se sărbătorește și la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments