Milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu banii, dar studenții sunt o categorie de populație care suferă cel mai mult de această problemă. Motivul este lipsa lor de experiență în planificarea financiară și alocarea înțeleaptă a banilor. Cei care abia de curând au trăit sub îngrijirea deplină a părinților și nu s-au confruntat cu nevoia de a lua decizii financiare în fiecare zi se confruntă acum cu drama autonomiei. Nu toți cursanții sunt pregătiți pentru această provocare, mai ales când trebuie să suporte stresul suplimentar al studiilor, al temelor și al traiului într-un loc nou.
Un imprumut online este cu siguranță o modalitate excelentă de a vă închide gaura financiară. Dar nu este la fel de sustenabil ca lucrul la obiceiurile tale frugale și țintirea unor cheltuieli mai mici. Tratați împrumuturile ca pe o măsură de urgență pentru situațiile în care nu puteți evita să plătiți în timp ce buzunarele vă sunt goale.
Iată câteva sfaturi viabile care vă vor face viața universitară mai accesibilă și mai puțin stresantă din punct de vedere financiar.
Cercetați sprijinul disponibil pentru taxele de școlarizare
Cea mai împovărătoare categorie a cheltuielilor tale lunare în calitate de student este plata taxelor de școlarizare. Unii studenți se bucură de ajutorul părinților în această sferă, însă cei care plătesc cursurile din propriul buzunar pot întâmpina reale dificultăți în a-și finanța toate nevoile vieții. De aceea, vă recomandăm să apelați la sprijinul guvernamental de îndată ce constatați că taxele de școlarizare vă costă prea mult. Vizitați site-ul web al Ministerului Educației și treceți în revistă toate schemele și subvențiile disponibile pentru care ați putea fi eligibil. Adună toate documentele necesare, cum ar fi venitul familiei tale, venitul tău și costul programului tău de studii; aplică pentru schemele pe care le consideri potrivite pentru tine și utilizează cât mai mult sprijinul statului pentru a-ți finanța studiile.
Cunoaște-ți bugetul
Următorul pas pentru a vă face viața universitară mai ușor de gestionat este să aveți o estimare realistă a banilor de care dispuneți. Este posibil să fii un student care lucrează cu jumătate de normă, primește un ajutor de stat lunar și primește unele fonduri de la părinți. Fiecare dintre aceste categorii ar trebui să fie documentată temeinic și alocată priorităților urgente, cum ar fi plata chiriei, mâncarea, taxele de școlarizare și alte cheltuieli inevitabile pe care trebuie să le acoperi. Odată ce aveți o idee clară despre cât de mult aveți în buzunar în fiecare lună, veți planifica totul mai temeinic și nu vă veți confrunta cu goluri financiare neplăcute.
Planificați cheltuielile cu alimentele
Indiferent cât de evident poate părea acest lucru, mâncarea este cea mai mare cheltuială în viața de zi cu zi a majorității studenților. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive; este posibil fie să cheltuiți prea mult pe cafenele și fast-food, fie să nu aveți nicio idee despre cum să gătiți acasă mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile. Oricare ar fi motivul, cheltuielile cu mâncarea ar trebui să fie controlate, deoarece nenumăratele vizite la restaurant și risipa de bani pe mâncare la pachet vă vor cauza probleme financiare grave.
Gestionați-vă abonamentele
Ca parte a dobândirii controlului asupra banilor dvs. și a reducerii cheltuielilor lunare, trebuie să vă gestionați cu înțelepciune abonamentele. Gândiți-vă la cât plătiți pentru abonamentul de telefonie mobilă; urmăriți-vă planul pentru Wi-Fi, servicii de streaming și altele asemenea. Căutați alternative dacă vedeți că aceste abonamente vă mănâncă o mare parte din buget. Chiar dacă economiile par slabe la prima vedere, s-ar putea să rămâneți cu mult mai mulți bani în buget până la sfârșitul lunii după ce reduceți costul fiecărui abonament obișnuit.
Condu-ți mașina în mod sustenabil
Dacă folosești un vehicul personal, benzina va deveni cheltuiala ta de coșmar. Conducerea la facultate și acasă, vizitarea părinților în fiecare weekend, o ieșire cu prietenii în centrul orașului – toate aceste călătorii vă pot afecta bugetul lunar. Astfel, dacă vedeți că cheltuielile cu benzina sunt prea mari pentru bugetul dvs. limitat, este timpul să vă regândiți obiceiurile de utilizare a mașinii. Folosiți mijloacele de transport în comun pentru călătoriile pe distanțe lungi și rugați-vă prietenii să împartă cheltuielile cu benzina dacă plecați într-o călătorie împreună. De îndată ce începeți să tratați cu seriozitate facturile la benzină și luați măsuri pentru a le reduce, veți simți diferența destul de repede.
Obțineți un loc de muncă cu jumătate de normă
Munca este o sursă de bani, iar majoritatea studenților cărora le este greu să își suporte toate cheltuielile obișnuite optează pentru un loc de muncă part-time pentru a ușura povara financiară. De asemenea, puteți găsi o ocupație secundară pentru anii de facultate, chiar dacă studiile sunt grele și necesită mult timp. Gândiți-vă la lucrurile la care vă pricepeți și rezervați-vă ceva timp seara sau la sfârșit de săptămână pentru a câștiga niște bani în plus. Este mai bine să căutați un loc de muncă în campus, deoarece vă va scuti de orele lungi de navetă la și de la locul de muncă, ceea ce este prea devastator pentru studenții copleșiți.
Începeți să cheltuiți în mod frugal
Frugalitatea ar trebui să devină al doilea nume pentru perioada studiilor universitare, deoarece va trebui să numeri fiecare cent pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a evita capcana datoriilor. Obiceiurile frugale fac o diferență reală dacă le aplicați cu înțelepciune și găsiți modalități de a cheltui mai puțin pe lucrurile de care aveți nevoie. De exemplu, puteți profita de reduceri și vânzări sezoniere, puteți utiliza cupoane în magazinele locale și puteți lua în considerare magazinele second-hand pentru a vă reface garderoba. Există, de asemenea, multe oferte speciale pentru studenți, care necesită doar prezentarea cărții de identitate și dovedirea faptului că sunteți student. Așadar, fiți atenți la toate ofertele locale, faceți o listă de cumpărături de îndată ce vă îndreptați către un magazin local și profitați de reduceri cât mai mult posibil pentru a economisi bani.
Viața de student poate fi accesibilă
Cu toate aceste sfaturi în minte, cu siguranță veți găsi un echilibru mai eficient între fondurile și veniturile disponibile pentru anii de facultate. Fii onest și realist în ceea ce privește suma de bani pe care o ai la dispoziție; nu folosi în exces împrumuturile online; adoptă un stil de viață frugal pentru a-ți gestiona viața de student fără drame. După ce absolviți și vă găsiți un loc de muncă bine plătit, vă puteți permite din nou multe plăceri și distracții.