2023, cel mai cald an din istoria României

by Adrian Pavel

Cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei, 2023 tocmai a urcat pe primul loc în topul celor mai călduroși ani din istoria României. Și la nivel european, anul care tocmai a trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar oamenii de știință avertizează că acesta este doar începutul încălzirii globale. Încălzirea continuă înseamnă că fenomenele meteorologice extreme – care s-au agravat deja – vor deveni şi mai frecvente şi mai intense. Conform specialiștilor, pagubele şi pierderile de vieţi omeneşti cauzate de secete, inundaţii, uragane şi incendii vor fi tot mai mari în următoarea perioadă, scrie b1tv.ro.
Fenomenele meteo extreme au alertat autoritățile Uniunii Europene, care caută soluții pentru combaterea cauzelor și efectelor încălzirii globale. Și România sprijină aceste acțiuni, iar ministrul Mediului și-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050.

Fechet: Ne îngrijorează schimbările climatice și luăm măsuri

„Din păcate, tendința e una de creștere și nu ne sperie neapărat încălzirea în sine, deși acest lucru ne afectează pe fiecare dintre noi și agricultura. Lucrul care ne sperie mai mult e legat de schimbările climatice, pentru că ele înseamnă mai multe fenomene meteo extreme de o intensitate mai mare, perioade mai lungi de secetă, inundații mai dese și alte lucruri care pun în pericol inclusiv viața oamenilor.
Asta ne face să ne îngrijorătăm și să accelerăm ceea ce ține de Ministerul Mediului. Ne propunem să avem emisii de gaze cu efect de seră tot mai reduse. Fie că vorbim de decarbonizarea sectorului de transport, fie că vorbim de programe și mai ambițioase de instalare a panourilor fotovoltaice pe casă, fie că discutăm despre eficientizarea energetică a clădirilor proprietate persoană sau publice – sunt doar o parte din programele pe care ne propunem să le finanțăm și în anii următori, înțelegând că acest efort e orizontal, nu ține doar de un minister. doar de un anumit tip de politică, așa cum nu ține doar de politica unui stat. Când discutăm despre lupta împotriva schimbărilor climatice, efortul trebuie să fie global”, a declarat ministrul Mediului Mircea Fechet, pentru B1 TV.

România ar putea ajunge să aibă o climă precum cea a Greciei

„Am citit anumite studii care spun că, în următorii 20 de ani, România ar putea, dacă se pătrasează această traiectorie, să ajungă la o climă aridă asemănătoare cu cea a Greciei. E un lucru care pe mine mă îngrijorează, pentru că am fost în Grecia și acolo lucrurile sunt mult diferite decât cum suntem obișnuiți în România.
Văzând că avem o abatere termică de 2,3 grade în România, în timp ce la nivel mondial e doar de un grad și jumătate, asta înseamnă că suntem predispuși la schimbări climatice care se vor petrece cu o viteză mai mare decât în alte părți. Cu siguranță tendința e de creștere a temperaturilor și ne așteptăm ca și în viitorii ani, deși investim masiv în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, să existe o anumită inerție în ce privește această creștere”, a mai declarat ministrul Mediului Mircea Fechet, pentru B1 TV.

Facebook Comments