2 octombrie – Ziua internaţională a non-violenţei

by Dana B.

Ziua internaţională a non-violenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei non-violenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India.

De Ziua internaţională a non-violenţei suntem chemaţi să contribuim, prin diverse manifestări, la crearea unei culturi a păcii, a toleranţei, a înţelegerii şi a non-violenţei, să promovăm diversitatea culturală şi înţelegerea între popoarele lumii. În acest scop sunt organizate campanii publice de conştientizare, marşuri, conferinţe, întâlniri publice etc.

Marcarea acestei zile a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluţii, Ziua internaţională a non-violenţei este o ocazie pentru a ”disemina mesajul non-violenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluţia reafirmă ”relevanţa universală a principiului non-violenţei” precum şi dorinţa ”de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi non-violenţei”, se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat această decizie ”având în vedere că non-violenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanţa universală a principiului non-violenţei şi dorind să asigure o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi non-violenţei.

Principiul non-violenţei – cunoscut şi sub numele de rezistenţă non-violentă – respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acţiuni non-violente: proteste, marşuri; non-cooperarea; intervenţii non-violente, precum blocadele.

Mahatma Gandhi, care a ajutat India pe calea spre obţinerea independenţei, a fost o sursă de inspiraţie pentru mişcările non-violente în vederea obţinerii de drepturi civile şi schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în non-violenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este unul dintre citatele celebre care aparţin lui Mahatma Gandhi.

Conform Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizaţiile sistemului ONU, organizaţiile regionale şi neguvernamentale şi persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internaţională a non-violenţei şi să difuzeze mesajul non-violenţei, inclusiv prin educaţie şi sensibilizarea opiniei publice.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate