17 mai – Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

by Dana B.

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual, la 17 mai, în scopul sensibilizării populației asupra efectelor tensiunii arteriale crescute și în vederea încurajării cetățenilor din toate țările să prevină și să controleze această boală.

Această zi este promovată anual, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League — WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension — ISH) și cu alte organizații.

Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Definită ca o creștere a presiunii sângelui peste limita normală și care poate cauza afecțiuni ale inimii, creierului, rinichilor și ochilor, este numită ucigașul tăcut deoarece o boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicații severe precum invaliditatea sau fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

La nivel global, se estimează că aproximativ o jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conștiente de faptul că o au și că mai puțin de 20% sunt controlate, potrivit siteu-lui Societății Internaționale de Hipertensiune ish-world.com. Peste 14 milioane de decese apar la vârste între 30 și 70 de ani, dintre care 85% sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, iar statisticile sunt în creștere. În acest context, pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-și valorile tensionale”, prin care se urmărește promovarea măsurării corecte și constante a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.

Și în România creșterea tensiunii arteriale reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenței sale crescute la populația adultă. Societatea Română de Hipertensiune a demarat în noiembrie 2015 și februarie — aprilie 2016, „Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România” — SEPHARIII, realizat la nivel național, pe un eșantion de 2000 de adulți. Acest studiu continuă edițiile SEPHAR I și SEPHAR II, realizate în anii precedenți care au reușit să evidențieze că în România, hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare și este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.
Societatea Română de Hipertensiune și-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenței și prevalenței hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare asupra acestei boli.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments