La 17 mai, în fiecare an, este aniversată Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Scopul acestei zile mondiale este de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social, conform http://www.un.org/.
Această zi este și o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor și a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.
Tema Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale din anul 2017 este ”Volum mare de date pentru un impact major” (”Big Data for Big Impact”). În mesajul său dedicat acestei zile, Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) a explicat că printre subiectele abordate cu acest prilej se numără, în special, eficientizarea extragerii informațiilor din bazele masive de date. Nu sunt ocolite nici chestiunea fizică a stocării volumelor mari de date sau problema îmbunătățirii legislației legată de securizarea bazelor de date.
În 2016, tema zilei a fost ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”, conform http://www.itu.int/. În mesajul său, secretarul-general al ONU de atunci, Ban Ki-moon, a arătat că tehnologia informației are nu doar rolul de a ușura accesul la educație și de a pune, instantaneu, în contact oameni din diferite zone ale planetei. Un rol deloc de neglijat este acela de a îmbunătăți, în mod direct și imediat, economia locală, prin faptul că firmele din domeniul ITC au cunoscut, în ultimii ani, un succes suficient de însemnat încât să poată oferi numeroase locuri de muncă și să contribuie semnificativ la bugetele publice.
Ziua mondială a telecomunicațiilor și societății informaționale este, de fapt, o contopire a două zile internaționale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicațiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenției Telegrafice Internaționale și crearea ITU în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informației, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluția 60/252.
Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații, potrivit http://www.mcsi.ro/. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).
România este membră a ITU din anul 1866.
Sursa: agerpres.ro