Un număr de 16 jandarmi, inclusiv persoane din conducerea Jandarmeriei, au fost trimiși în judecată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că aceștia ar fi acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, ci și împotriva manifestanților pașnici. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii Secției parchetelor militare au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, cercetați în stare de libertate.
Este vorba, printre alții, de Cazan Laurențiu Valentin, la data faptelor adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), de Cucoș Gheorghe Sebastian, la data faptelor inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de Sindile Ionuț Cătălin, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, dar și de alți ofițeri și subofițeri.
Potrivit rechizitoriului, în 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din București, colonelul Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o.
Procurorii arată că faptele inculpaților au avut drept consecințe îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane.
„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor”, se arată în comunicat, conform antena3.ro.
16 jandarmi, trimiși în judecată în dosarul „10 august”
Facebook Comments