Muzeul Luvru are nevoie de 15 milioane de euro pentru a conserva o schiţă semnată Leonardo da Vinci, după ce capodopera care-l înfăţişează pe Sfântul Sebastian, a fost descoperită din întâmplare de casa de licitaţii Tajan şi de expertul Patrick de Bayser, potrivit Le Point.
Desenul este un studiu despre sfântul martir Sebastian, clasat tezaur naţional la sfârşitul lunii decembrie. Statul va trebui să găsescă de acum în 30 de luni suma pe care o cere proprietarul, un medic de provincie care vrea să-şi păstreze anonimatul.
El a primit lucrarea de la tatăl său, care l-a rândul lui îl cumpărase de la un librar. Schiţa cu ”Sfântul Sebastian” a fost examinată în octombrie de experţii de la Muzeul Luvru, căruia i-a fost încredinţat desenul pentru câteva zile. Nicio negociere nu a fost începută deocamdată cu conducerea muzeului, a afirmat, marţi, casa Tajan, în timpul unei prezentări pentru presă a desenului. Muzeul Luvru nu a confirmat aceste informaţii, potrivit AFP.
Opera de artă a fost autentificată de un expert de la Metropolitan Museum of Art din New York. Potrivit The New York Times, schiţa a fost descoperită atunci când 14 desene neînrămate au fost aduse la sediul casei Tajan pentru a fi evaluate de Thaddee Prate, directorul departamentului de pictură veche al acestei case de licitaţii.
Expertul a ajuns la concluzia că lucrarea a fost realizată de un artist stângaci şi a găsit, de asemenea, două desene mai mici, de natură ştiinţifică, schiţate pe spatele colii.
Carmen C. Bambach, expert la Metropolitan Museum of Art din New York, a confirmat faptul că schiţa îi aparţine lui Leonardo da Vinci, un artist care era şi el tot stângaci.
Opera de artă îl arată pe sfântul Sebastian legat de un copac şi include note şi diagrame referitoare la proporţiile dintre lumină şi umbră pe cealaltă parte a colii.
Potrivit Carmen C Bambach, desenul a fost realizat între 1482 şi 1485, în perioada în care Leonardo da Vinci trăia şi lucra în Milano.
Dintr-o listă a operelor sale, pe care el însuşi a întocmit-o, reiese că Da Vinci a realizat opt desene pe această temă.
Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Geniul creator şi spiritul lui inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, cu un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi înzestrat cu o imaginaţie fără precedent.
Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii – fiind autorul celebrului portret ”Mona Lisa” şi al frescei ”Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit – ”Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor – dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat. A făcut, de asemenea, mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu au fost publicate, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.
Sursa: news.ro