Dacă tu şi partenerul tău vă străduiţi să aveţi un copil şi nu reuşiţi, aflaţi că nu sunteţi singurii, scrie antena3.ro. Aproximativ 15% dintre cuplurile din România sunt infertile. Cauzele sunt împărțite aproape în mod egal între femei și bărbați. Însă, astăzi, avem veşti bune din partea specialiştilor, care susţin că multe dintre cazuri pot fi tratate, dacă sunt descoperite la timp și investigate corect.
”Cauzele sterilităţii de cauză feminină didactic sunt împărţite în mai multe categorii, dacă pot spune aşa. Sunt cauze uterine, care implică anumite malformaţii uterine, fibroame cu dezvoltare înspre cavitatea uterină, polipi endometriali. Apoi pot să fie cauze tubare, care sunt reprezentate de construcţii tubare, tulburări de permeabilitate sau chiar lipsa completă a trompelor uterine. + <36.06> Cauze peritoniale, care implică aderenţe de la intervenţii chirurgicale anterioare sau endometrioza, care se pare că este cu o incidenţă tot mai mare în ultima perioadă de timp. Cauze care ţin de ovulaţie, în sensul că nu se produce ovulaţia din diferite motive care unele dintre ele pot fi reprezentate şi de chisturile ovariene prezente. Şi cauze cervicale, aşa numitele cervicide cronice” a spus la ”Numai de Bine”, Dr. Micu Romeo, medic Obstetrică – ginecologie, în cadrul Regina Maria.
Tot mai multe cazuri de infertilitate neprecizată
”Iniţial, era apreciat că undeva la 15% din cuplurile care nu reuşesc să conceapă nu au o cauză evidentă la investigaţiile de bază efectuate. Iar aceasta se pare că ţine tot mai mult şi de stilul nostru de viaţă pe care l-am adoptat în ultimul timp. De anumiţi factori poluanţi de mediu, care pot să intervină, sunt implicaţi aşa numiţii bisfenolii, care vin în componenţa unor cosmetice, unor ambalaje de plastic , care sigur că ne uşurează foarte mult viaţa, dar pe de altă parte vin cu alte neajunsuri” a mai explicat medicul.
Cauzele infertilităţii,împărţite aproape în mod egal între femei şi bărbaţi
”Dacă ar fi să facem o proporţie, aş putea spune că până undeva la 35% din cazurile de sterilitate sunt de cauză feminină, undeva cam 30% până la maximum 35% sunt de cauză masculină, deci cu ceva mai puţin de cauză masculină. Şi restul ar fi practic sterilităţi de cauză neprecizată” a mai spus Dr. Micu Romeo.
Din fericire, multe dintre afecţiuni pot fi tratate.
”Îmi aduc aminte de multiple cazuri pentru care am intervenit chirurgical pentru chiste de endometrioză sau chiste funcţionale simple şi care ulterior, după un tratament post-operator, care este indicat în aceste situaţii au reuşit să obţină sarcina” a adăugat specialistul.
Dacă tratamentele de primă linie nu funcţionează sau nu sunt suficiente, se trece la tehnici de reproducere umană asistată, cum sunt inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro sau injecţia intracitoplasmatică de spermă.