Ziua mondială a donatorului de sânge este sărbătorită în fiecare an, la 14 iunie, de ţări din întreaga lume.
Marcarea acestei zile are în vedere mai ales faptul de a evidenţia donatorii de sânge voluntari pentru darul lor în favoarea vieţii. De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), evenimentul are ca obiectiv şi sporirea gradului de conştientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat, pentru a asigura astfel calitatea, siguranţa şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru pacienţii aflaţi în dificultate.
Transfuzia de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, menţionează OMS. Aceasta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Sprijină, de asemenea, procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial, de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale.
Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari şi neremuneraţi. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.
Ţara gazdă pentru evenimentele organizate cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge 2018 este Grecia, prin intermediul Centrului Naţional de Sânge. Evenimentul global va avea loc la Atena în 14 iunie 2018.
În 2017, ţara gazdă pentru evenimentul global al Zilei mondiale a donatorilor de sânge a fost Vietnamul, prin intermediul Institutului Naţional de Hematologie şi Transfuzie de Sânge (NIHBT). Evenimentul global a avut loc la Hanoi, la 14 iunie 2017.
Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
În acest an, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge, Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, alături de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, organizează, în 14 iunie, un eveniment special pentru a-i sensibiliza pe angajaţii MApN, dar şi opinia publică, faţă de actul donării benevole de sânge şi de creştere a adresabilităţii în contextul schimbării de mentalitate faţă de acest gest de mare responsabilitate socială, arată un comunicat al MApN.
Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, unic în Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a reuşit, în cei 50 de ani de existenţă, să se impună în sistemul naţional de transfuzie sanguină ca o unitate etalon aliniată la standardele internaţionale în domeniu, menţionează comunicatul citat.
Sursa: agerpres.ro