Mai mulți români figurează pe lista celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrală și de Est, în cadrul ediției a doua a proiectului New Europe, organizat de Res Publica alături de Visegrad Fund, Google și Financial Times, în cooperare cu instituții importante din această regiune a Europei, potrivit site-ului ne100.org.
Lista New Europe 100 este o recunoaștere a celor care, prin curajul lor inovator, prin expertiza în tehnologiile emergente, prin abilitățile unice și prin influența socială au un impact global, au indicat inițiatorii proiectului, subliniind că acești oameni aparțin unor medii culturale și profesionale diferite, de la inovatori în domeniul afacerilor și reformatori politici la antreprenori sociali și persoane din domeniul cultural.
Un vehicul care poate fi condus direct de pe un scaun cu rotile, teste mai ieftine și mai rapide pentru detectarea Ebola, drone concepute pentru a fi utilizate în cadrul misiunilor de salvare — sunt doar câteva dintre inovațiile cele mai remarcabile luate în considerare în elaborarea acestei liste.
Nominalizările au fost selectate de organizatori pe baza propunerilor și sugestiilor venite de la organizațiile partenere în acest proiect, la patru categorii (afaceri, societate și politică, știință, media și cultură). Majoritatea celor prezenți pe listă sunt antreprenori (50%) sau activiști și politicieni (32%).
Potrivit site-ului proiectului, pe lista NE100 2015 a celor mai importanți 100 de inovatori din Europa Centrală și de Est se regăsesc 13 români printre care Aurora Simionescu, astrofiziciana care a făcut parte dintr-un grup de cercetători care au observat pentru prima oară unul dintre filamentele de gaz care leagă grupurile de galaxii, Ramona Cordoș și Codin Pop, fondatori ai Creative Monkeyz, sau Paul Balogh și Cristian Dinu, fondatori ai Read Forward, o companie dedicată manualelor digitale.
Sursa: agerpres.ro