Marcând cea de-a 25-a aniversare a Zilei internaționale a persoanelor în vârstă, la 1 octombrie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază în mesajul său pentru 2015 că trebuie să fim conștienți de faptul că persoanele în vârstă pot aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea globală.
Tema lansată pentru 2015 este: „Dezvoltarea durabilă și includerea persoanelor în vârstă în mediul urban„, subliniindu-se necesitatea de a face traiul la oraș accesibil pentru persoane de toate vârstele.
Dezvoltarea și organizarea orașelor trebuie să însemne și generarea de oportunități pentru participarea persoanelor în etate la activitatea economică și viața socială. Dacă speranța de viață la nivel mondial între 1950 și 2010 a crescut de la 46 la 68 de ani, se estimează că ea va crește la 81 de ani până la sfârșitul secolului. Astăzi, aproape 700 de milioane de oameni au depășit vârsta de 60 de ani.
Până în 2050, se preconizează că numărul acestora va ajunge la peste 20% din populația lumii. Pentru prima dată în istoria omenirii se estimează că, în 2050, numărul peroanelor peste 60 de ani va fi mai mare, la nivel mondial, decât numărul copiilor. Acest fenomen implică necesitatea acordării de mai multă atenție nevoilor speciale ale persoanelor în vârstă și problemelor cu care se confruntă aceștia. Drepturile omului stau la baza eforturilor depuse în acest sens.
În România, s-au organizat în anii anteriori numeroase evenimente pentru această categorie de vârstă. În 2015, printre orașele în care se organizează diverse acțiuni se numără București, Hunedoara, Deva, Câmpia Turzii, Galați, Târgu Jiu, Arad.
Sursa: agerpres.ro